MUP Kantona Sarajevo
0

Akcija hapšenja organiziranih kradljivaca vozila

FENA
Službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo u utorak su u koordiniranoj akciji sa Kantonalnim tužilaštvom proveli akciju na dokumentiranju kriminogenih aktivnosti osoba koja se na području Kantona Sarajevo i šire, bave organiziranom krađom vozila, kao i iznudama novca od vlasnika.

U sklopu planiranih aktivnosti, službenici policije ovog Ministarstva su na izvršenju krivičnog djela iznude pronašli i uhapsili K.N. (1964.) i H.A. (1979.) iz Sarajeva te M.E. (1983.) iz Skoplja dok je u toku potraga za H.Š. (1981.) iz Foče, zbog postojanja osnova sumnje da su i u proteklom periodu na području Kantona Sarajevo, izvršili više sličnih krivičnih djela.

Prilikom izvođenja akcije kod njih je pronađeno i privremeno oduzeto vozilo "VW transporter", nacionalnih oznaka Turske, vlasništvo turskog državljanina U.M.S., s prijavljenim privremenim boravkom u Sarajevu, vrijednosti oko 60.000 KM, a koje je 2. novembra, u ranim jutarnjim satima ukradeno s područja općine Ilidža.

Vozilo je pronađeno na dijelu magistralnog puta Sarajevo-Mostar, u mjestu Tarčin, općina Hadžići.

Kod osoba je pronađen novac koji su od oštećenog preuzeli, kao nadoknadu za povrat otuđenog vozila i veći broj mobilnih telefona s pripadajućim karticama, koje su koristili prilikom vršenja krivičnog djela iznuda.

Od M.E. je privremeno oduzeto vozilo “audi A6”, bh. registarskih oznaka, radi daljih provjera.

K.N., M.E. i H.A. će danas uz službeni izvještaj biti predati na nadležnost tužiocu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Službenici policije ovog Ministarstva će zajedno sa Kantonalnim tužilaštvom i drugim policijskim agencijama, u narednom periodu nastaviti rad na dokumentiranju kriminogenih aktivnosti navedenih osoba, kao i pronalasku H.Š.