Crna hronika
0

Akcija "Euro": Tri osobe uhapšene jer su organizovano falsifikovale novac

SRNA
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Prijedorska policija uhapsila je grupu lica osumnjičenih da su u Prijedoru, Banjoj Luci, Bosanskoj Dubici i drugim gradovima u BiH počinili više krivičnih djela krivotvorenje novca u vezi sa krivičnim djelom organizovani kriminal.

U akciji "Euro" slobode su lišena lica čiji su inicijali R.Z. i I.Z. iz Prijedora sa stalnim boravkom u Sloveniji i lice čiji su inicijali A.M. iz Prijedora, saopćeno je iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Prijedor.

Neposredno prije lišenja slobode ova lica su u jednoj trgovačkoj radnji u Prijedoru pokušala da stave u promet krivotvorenih 100 eura, dok su u ovom i prošlom mjesecu u četiri trgovačke radnje u Prijedoru stavili u promet četiri krivotvorene novčanice od 100 eura.

U saradnji sa policijskim službenicima CJB Banja Luka utvrđeno je da su ova lica stavila u promet krivotvorene novčanice u još pet trgovačkih radnji na području Banje Luke.

Uz saglasnost dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i po naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH policijski službenici izvršili su pretres stambenih prostorija na dvije lokacije u Prijedoru i putničkog automobila koje koriste osumnjičeni.

"Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji upućuju na povezanost osumnjičenih lica sa mjestima izvršenja krivičnih djela, odnosno sa trgovačkim radnjama u kojima su stavljene u promet krivotvorene novčanice", navodi se u saopćenju.

Uz saglasnost tužioca Tužilaštva BiH izvršeno je prepoznavanje osumnjičenih od svjedoka i oštećenih.

Po završetku kriminalističke obrade osumnjičeni su pušteni iz službenih prostorija.

Protiv ovih lica će, po kompletiranju predmeta, zajedno sa do sada pribavljenih devet krivotvorenih novčanica, Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo krivotvorenje novca u vezi sa krivičnim djelom oganizovani kriminal.