Crna hronika
0

Akcija Devetak: U Vlasenici i Živinicama oduzete puške, mine i municija

Klix.ba
(Foto: SIPA)
Postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru akcije kodnog naziva "Devetak" izvršili su pretrese objekata na ukupno četiri lokacije na području Vlasenice i Živinica. Navedene aktivnosti realizirane su uz asistenciju pripadnika MUP-a RS i MUP-a TK.

Tom prilikom pronađena je i privremeno izuzeta veća količina vojnog naoružanja (puške, puškomitraljezi, automatske puške, poluautomatske puške), minsko-eksplozivnih sredstava ukupne težine 8,2 kg, municije različitog kalibra i veća količina druge vojne opreme i predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopćeno je iz SIPA-e.

U okviru navedene akcije slobode su lišene dvije osobe, radi postojanja osnova sumnje u neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe. Nad njima će biti izvršena kriminalistička obrada u službenim prostorijima SIPA-e RU Tuzla. U toku dana bit će saslušane još dvije osobe koje se dovode u vezu sa izvršenjem pomenutog krivičnog djela. Tužilaštvu BiH potom će biti dostavljen izvještaj.