Pritvor za 11 osoba
48

Akcija "Brist": Određen jednomjesečni pritvor osumnjičenima za krađu šume

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uhapšenima u akciji "Brist", koji su osumnjičeni za krađu šume na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona, postupajući sudija Općinskog suda u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor.

"Postupajući sudija odredio je jednomjesečni pritvor za 11 uhapšenih u akciji 'Brist', a jednoj osobi su određene mjere zabrane", kazali su iz Općinskog suda u Sarajevu za Klix.ba.

Pritvor je određen zaposlenima u Kantonalnoj upravi za šumarstvo KS Duranu Mešanoviću, Taibu Šahiću, Mihretu Dajdžiću, Elviru Husanoviću i Adnanu Husanoviću, uposleniku Kantonalne uprave za šumarstvo HNK-a, te Admiru Čomoru, zatim geometru Esedu Pačarizu iz Mostara, policajcu iz Hadžića Edinu Kaziću, te Samiru Bukali direktoru društva Barsa, Erminu Mujkiću, direktoru društva Balkanika, i Murisu Maljiću.

Kako smo već ranije pisali, njih se sumnjiči da su od 2013. do 2017. organizirali i vršili nezakonitu sječu državne i privatne šume na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Drugom policajcu Memnunu Madžaku, koji se tereti za omogućavanje nesmetanog transporta nezakonito posječenog drveta, određene su mjere zabrane.

Nakon nezakonite sječe šume vršeno je izvlačenje i nezakonita preprodaja drveta u enormnim količinama.