Crna hronika
124

Ahmed Fočak napao Elija Taubera

Piše: E. F.
Eli Tauber (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Eli Tauber (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ahmed Fočak (48) iz Sarajeva osoba je koja je u subotu navečer u Wiener Cafeu u Sarajevu napala Elija Tubera, savjetnika za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice u BiH, nanijevši mu pri tom povrede glave, saznaje Klix.ba.

Prema informacijama iz sarajevske policije do kojih su istražitelji došli uz saradnju oštećenog, motiv napada je bio spor zbog zanatske radnje na Baščaršiji.

U ovom slučaju policija je, prema riječima Irfana Nefića, glasnogovornika sarajevske policije, postupala po prekršaju javnoga reda i mira.

"Motiv u ovom slučaju bi mogao biti, prema izjavama oštećenog, spor sa vlasnikom zanatske radnje na Baščaršiji u kojoj je oštećeni često viđao napadača. Mi svakako radimo na utvrđivanju motiva", istakao je Nefić.

Inače, Fočak je itekako poznat organima gonjenja, a od 2011. godine do danas on je prijavljen za šest krivičnih djela i to ubistvo u pokušaju, lake tjelesne povrede, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, oštećenje tuđe stvari, ali i bludne radnje.

Posljednji put Fočak je privođen nakon što je probušio gume na 11 vozila u sarajevskom naselju Aneks, koji su bili parkirani u Ulici Muftije Džabića.

U 2011. godini on je priveden zbog pokušaja ubistva Elvira Helaća (45) i to zajedno sa Erdinom Hajrom (45). Oni su u starogradskoj ulici Očaktanum napali Helaća i nanijeli mu teške povrede. Fočak je pokušao ubiti i Hamleta Memagića, kojem je nožem nanio teške tjelesne povrede na ljetnoj terasi ugostiteljskog objekta Sloga u ulici Logavina u Starom Gradu.