Crna hronika
5

Afera Bosnalijek: Aida Selvić ponovo puštena iz pritvora

Piše: E. F.
Zgrada Bosnalijeka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada Bosnalijeka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je prije samo nekoliko dana uhapšena i po odluci Kantonalnog suda u Sarajevu ponovo smještena u pritvor, rješenjem tog istog suda Aida Selvić, jedna od osumnjičenih u aferi Bosnalijek ponovo je puštena na slobodu.

Naime, Kantonalni sud u Sarajevu je po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, 5. augusta 2015. godine odredio pritvor osumnjičenoj Selvić Aidi, a na osnovu novih dokaza koji su izvršenim pretresom pronađeni u njenom stanu.

Međutim, po uloženoj žalbi branioca osumnjičene, vanraspravno vijeće tog Suda djelimično je uvažilo tu žalbu i predmet vratilo na ponovno odlučivanje iz razloga što je počinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka.

U ponovnom postupku Kantonalni sud u Sarajevu je donio rješenje kojim se ukida pritvor Selvićevoj te je ona puštena na slobodu.

Na ovaj način, Kantonalni sud u Sarajevu je odbio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Sarajevo za određivanje mjere pritvora Selvić Aidi zbog novih dokaza koji su pronađeni pretresom njenog stana.

Naime, kod osumnjičene su pretresom stana pronađeni dokazi, kao što su: izjave određenog broja svjedoka datih Finansijskoj policiji FBiH, sačinjene i nepotpisane pripremljene izjave jednog broja svjedoka koji bi trebali svjedočiti u predmetu "Bosnalijek", ručno pisani tekst o načinu rada firme "Brštanica", kao i akt Kantonalnog Tužilaštva iz Sarajeva upućen premijeru Federacije BiH kojim aktom je tadašnji Premijer Vlade FBiH, Nermin Nikšić, informisan o stanju svih predmeta "Bosnalijek" koji su u radu, kao i o potrebnim mjerama i radnjama koje Tužilaštvo još mora preduzeti u cilju donošenja tužilačke odluke.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je zaključilo kako ti pronađeni dokumenti ukazuju na pripremu svjedoka za svjedočenje i usklađivanje njihovih iskaza, čime bi se otežalo dokazivanje i procesuiranje u predmetu "Bosnalijek".

Na ovu današnju odluku Kantonalnog suda u Sarajevu, Tužilaštvo će uložiti žalbu.