Crna hronika
2

Advokati traže novo suđenje u predmetu "Zijad Turković i drugi"

Piše: N. J.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Branitelji optuženih u predmetu "Zijad Turković i drugi" završili su s iznošenjem žalbi na prvostepenu presudu u ovom slučaju.

Podsjetimo, u slučaju Zijada Turkovića i drugih, Sud BiH je izrekao kaznu u trajanju od 100 godina za pljačku Cargo-centra Aerodroma u Sarajevu, monstruozna ubistva pet osoba, šverc droge i oružja, iznudu i drugih krivičnih djela.

Zijad Turković i Milenko Lakić dobili su tada kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina, Saša Stjepanović 12, a Fadil Aljović pet godina. Muamer Zahitović je zbog iznude i pranja novca dobio tri godine, dok su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi.

Pogrešni zaključci

Tužilaštvo je pred Apelacionim vijećem tražilo izricanje maksimalnih kazni, nakon čega su advokati iznijeli svoje žalbe.

Taj su posao jučer završili Turkovićev branitelj, advokat Fahrija Karkin, koji je ukazao na "bitne povrede Zakona o krivičnom postupku", te tražio ukidanje prvostepene presude i predložio ukidanje pritvora njegovom branjeniku uz izricanje mjera zabrane.

Karkin je naveo da je prvostepeno vijeće iz pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja došlo do pogrešnih zaključaka.

Branitelj drugooptuženog Saše Stjepanovića, advokat Senad Bilić, pridružio se primjedbama branitelja prvooptuženog, te ukazao na "brojne propuste u sklopu prvostepenog postupka", posebno insistirajući na ocjeni da su samo dva od ukupno 130 svjedoka spomenula njegovog branjenika te da ne postoji nijedan materijalni dokaz koji bi ga teretio.

Danas su žalbe iznijeli ostali advokati, koji su također ukazali na "propuste u prvostepenom postupku", te tražili novo suđenje. Naravno, advokati Nijaza Zubana i Hilmije Mašovića, koji su oslobođeni u prvostepenom postupku, nisu tražili novo suđenje već su svojim argumentima odgovorili na zahtjeve Tužilaštva da njihovi klijenti budu kažnjeni.

Bitne povrede ZKP-a

Tako su danas na "bitne povrede ZKP-a" ukazali advokat Dejan Bogdanović koji zastupa Lakića, Muhidin Kapo koji brani Zahitovića, te Kerim Čelik, advokat Fadila Aljovića. Oni su, kao i Karkin i Bilić, jednoglasni u zahtjevu da prvostepena presuda bude ukinuta, a suđenje ponovljeno.

Kerim Čelik je na današnjoj sjednici istakao kako je sud u prvostepenom postupku na pogrešan način tumačio i utvrdio činjenično stanje, kao i da odbrani nije data mogućnost da izvede sve dokaze, čime im je uskraćeno pravo da se brane.

Apelaciono vijeće Suda BiH bi u roku 60 dana trebalo donijeti odluku o tome hoće li uvažiti primjedbe i zahtjeve Tužilaštva ili odbrane, s tim da bi taj rok mogao biti i probijen s obzirom na obimnost predmeta.