Počelo suđenje u Sarajevu
0

Advokat tvrdi da je ubica Biser Čekić neuračunljiv

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U sarajevskom Kantonalnom sudu danas je čitanjem optužnice počelo suđenje Biseru Čekiću (26), optuženom za ubistvo njegove supruge Samire Čekić (29). Tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Jasmina Čaušević i Avdo Škaljić, advokat optuženog, trebali su iznijeti i uvodne riječi, međutim, suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme dok se ne utvrdi da li je Čekić sposoban pratiti sudski proces.

Naime, prije nego će počiniti ubistvo Čekić se liječio na Psihijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo. Njegova supruga ga je na svoju odgovornost izvela na vikend, da bi je on u subotu ujutru ubio.

S obzirom da su ljekari koji su Čekića prije ubistva pustili na vikend, po naredbi sarajevskog Tužilaštva radili i vještačenje nakon ubistva, branilac optuženog je tražio da vještačenje urade drugi ljekari.

"Moj branjenik je neuračunljiva osoba i molim Vijeće da vještačenje uradi vještak Marija Kaučić ili, pak, ljekari tuzlanske Psihijatrijske klinike u cilju dokazivanja da moj branjenik nije procesno sposoban. Neka Vijeće odluči ko će od njih raditi vještačenje ali molim Vijeće da vještačenje ne rade doktori iz bolnice Koševo jer su ga oni i pustili na vikend“, kazao je Škaljić, dodavši da je optuženi od hapšenja ili na Psihijatriji ili u bolničkoj sobi pritvora i da je pod terapijom.

Optuženi Biser Čekić se, također, izjasnio da ne može pratiti suđenje.

Tužiteljica Jasmina Čaušević je kazala da su se vještaci, koji su eminentni stručnjaci u svom poslu, izjasnili da je optuženi procesno sposoban.

S obzirom da su nalazi stari tri mjeseca, sutkinja Adisa Zahiragić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, naredila je ponovno vještačenje optuženog.

Naime, optuženi je, prema optužnici, 15. augusta ove godine u stanu u sarajevskoj ulici Trg Heroja nožem nanio ubodnu ranu u predjelu lijeve strane vrata Samiri Čekić. Čekićeva je usljed udisanja vlastite krvi preminula.

Inače, ubijena je bila profesorica fizike u sarajevskoj Drugoj gimnaziji, a optuženi je po zanimanju farmaceutski tehničar i prije hapšenja je radio u J.U. "Apoteke Sarajevo“. Čekić je i ranije osuđivan.