Odgođeno suđenje Turkoviću
0

Advokat Fahrija Karkin tražio izuzeće Vijeća Suda BiH

Piše: F. Bakić
Advokat Fahrija Karkin
Advokat Fahrija Karkin
Suđenje Zijadu Turkoviću danas je odgođeno nakon što je advokat Fahrija Karkin zatražio izuzeće kompletnog Vijeća Suda BiH, odnosno predsjedavajućeg Ize Tankića te sudija Nenada Šelede i Biljane Ćuković.

Advokat Karkin je obrazložio da izuzeće sudija traži, kako iz objektivnih, tako i formalnih razloga.

"Ovo Vijeće je od prošlog ročišta razmatralo sporazum u predmetu Hajrudin Memović, i na kraju donijelo presudu, te je samim tim upoznato o svim dokazima. Također, ovo Vijeće je razmatralo sporazume koje su sklopili Danijel Planinčić i Ermin Delić, a Tužilaštvo je u tim predmetima moralo Vijeću proslijediti sve dokaze. Time je Vijeće upoznato o dokazima. Tražio sam da mi se dostave te presude, ali to nije učinjeno iz nekog razloga. Ako su predmeti odvojeni, trebali su biti proslijeđeni na razmatranje drugom vijeću“, naveo je advokat Karkin, koji je zatražio da se izuzeće ustupi općoj sjednici Suda koja će donijeti odluku.

Karkin je još naveo da je sudija Tankić bio sudija za prethoni postupak u predmetu Suad Glavinić i Saudin Duvnjak te da je ta istraga rezultirala ovom optužnicom. Tužilac Oleg Čavka se protivio ovom prijedlogu odbrane, ističu da nije prekršena nijedna odredba Zakona o krivičnom postupku činjenicom da je isto Vijeće razmatralo sporazume.

Suđenje bi trebalo biti nastavljeno 19. aprila, do kada bi opća sjednica Suda BiH trebala donijeti odluku o prijedlogu Turkovićeve odbrane za izuzeće kompletnog Vijeća.