Crna hronika
17

Adnanu Šeraku zbog ubistva zeničkog osuđenika sedam godina zatvora

Piše: E. F.
Privođenje Šeraka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Privođenje Šeraka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je u augustu mjesecu 2013. godine na smrt pretukao Dženana Džaku, osuđenika iz Sarajeva, Vijeće Kantonalnog suda u Zenici danas je Adnana Šeraka osudilo ​na sedam godina zatvora.

Prethodno, Šeraka je sudija Enes Malićbegović oglasio krivim za krivično djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda koje su rezultirale smrću.

Džaka je, podsjećamo, preminuo u Kantonalnoj bolnici u Zenici, šest dana nakon što je dobio batine. Obdukcija je obavljena dva dana kasnije u prosekturi KBZ te je pokazala da je osuđenik preminuo od povreda lobanje te da su povrede nasilno nanesene.

Naime, Džaka se nalazio u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, gdje je izdržavao 14-godišnju kaznu, a 5. augusta 2013. godine je sa povredama glave primljen na Odjel intenzivne njege hirurškog šoka Kantonalne bolnice u Zenici. Ljekari zeničke bolnice su se od prijema Džake borili za njegov život, ali je nekoliko dana kasnije preminuo.

Navodno, Džaka i Šerak družili su se u zatvoru i važili su za dobre prijatelje. Bili su u istom paviljonu, a razdvojili su se krajem 2012. godine, kada je nakon zloupotrebe vanzavodskih pogodnosti Šerak po predaji završio 20 dana u samici, a potom na još sedam mjeseci prebačen u drugi paviljon. Kasnije se vratio na staro mjesto. Prvobitno je negirao da ima veze sa Džakinom smrću, ali je obukcija pokazala nasilnu smrt.

Džaka je presudom Vrhovnog suda FBiH bio osuđen na 14,3 godine zatvora zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži. Kaznu je počeo izdržavati 2001. godine.

Šerak je odlukom vijeća suda vraćen iz pritvora na izdržavanje drugih zatvorskih kazni u zatvorsko odjeljenje KPZ-a. Presudom Vrhovnog suda FBiH BiH Šerak je 2009. osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je u decembru 2008. pucao u kafiću Škorpion na Grbavici.