Vjerovali ili ne
6

Adnan Šerak izašao iz zatvora na godišnji odmor

Piše: N. J.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Adnan Šerak (25) iz Ilijaša, koji je ranjen u sinoćnjoj pucnjavi na Alipašinom Polju u Sarajevu, iz zeničkog zatvora izašao je 2. jula iskoristivši godišnji odmor, potvrđeno je za Klix.ba u KPZ-u Zenica.

Policija je uhapsila pet osoba koje se može dovesti u vezi sa sinoćnjom pucnjavom: D. E. (1982), Z. E. (1975), M. A. (1973), P. E. (1976) i P. A. (1974), svi iz Sarajeva, te još utvrđuju okolnosti pod kojima se dogodila pucnjava. Mnoge je, međutim, zanimalo otkud Šerak na slobodi, budući da mu je Kantonalni sud u Sarajevu u decembru prošle godine izrekao pravosnažnu, jedinstvenu kaznu od 9,5 godina zatvora za dvostruki pokušaj ubistva i još dva krivična djela, a obrazloženje je dao pomoćnik direktora KPZ-a Zenica Mugdin Musić.

"Adnan Šerak je na slobodi, jer koristi dio godišnjeg odmora na koji ima pravo po Zakonu o radnim odnosima. Neki zatvorenici taj godišnji odmor koriste u krugu zatvora, a neki, na osnovu vanzavodskih pogodnosti, taj odmor mogu koristiti van zatvora, na slobodi. Šerak te pogodnosti ima na osnovu primjernog ponašanja i činjenice da je odslužio trećinu kazne", rekao je Musić za Klix.ba.

On je dodao da je Šerak iz KPZ-a izašao 2. jula te da se trebao vratiti 16. jula. "Mi smo zatražili izvještaj od Policijske uprave koja je radila uviđaj i provest ćemo analizu kako bismo utvrdili je li Šerak zloupotrijebio vanzavodske pogodnosti koje ima", naveo je naš sagovornik i dodao: "Veći dio javnosti ne zna da zatvorenici mogu izlaziti iz zatvora i pod kojim uslovima, stoga su mnogi zbunjeni u ovakvim slučajevima. Međutim, Zakon je propisao određena prava i za te ljude i to se, naravno, mora poštovati. Mi moramo poštovati proceduru".