Organizovani kriminal
190

Admir Arnautović i uhapšeni pripadnik DKPT predati Tužilaštvu BiH

Klix.ba
Provođenje Admira Arnautovića do Tužilaštva BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Provođenje Admira Arnautovića do Tužilaštva BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Admir Arnautović i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) Fahrudin Gačanović, koji su sinoć uhapšeni u Sarajevu zbog sumnje na organizovani kriminal, predati su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Nakon što osumnjičene ispita postupajući tužilac, donijet će odluku o daljim aktivnostima Tužilaštva BiH, odnosno o prijedlogu pritvora ili puštanju na slobodu uz mjere zabrane.

Policija i dalje traga za trećom metom sinoćnje akcije, a to je Adnan Maglić. Za njim je raspisana operativna potraga jer nije zatečen na adresi stanovanja.

Admir Arnautović (1980. godište) i Adnan Maglić (1985. godište) uhapšeni su pod sumnjom da su neovlašteno prometovali opojnim drogama, a pripadnik DKPT Fahrudin Gačanović zbog sumnje na krivično djelo "povreda tajnosti postupka" u vrijeme dok je radio u SIPA-i.

Tokom akcije izvršeni su pretresi i hapšenja pod nadzorom Tužilaštva BiH na tri lokacije. Tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti izvršenja krivičnih djela.

Ova akcija je, prema prvim informacijama, samo jedna u nizu koju sprovodi posebni tim MUP-a koji je formirao komesar Nusret Selimović. Oni su u svakodnevnom kontaktu s FBI-jem i Europolom uz čiju pomoć mjesecima dekodiraju kriptovane telefone i razmjenjuju podatke o kriminogenim osobama.

Iz Tužilaštva BiH su kazali da su aktivnosti koje provode usmjerene prema osobama osumnjičenim za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, kao i koruptivna kaznena djela povezana sa zloupotrebom policijskih kapaciteta, za pomoć pripadnicima organiziranih kriminalnih skupina.