Određene mu mjere zabrane
51

Abdulah Skaka večeras pušten iz pritvora u Zenici, ne smije napuštati kućni prag

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka je pušten večeras iz pritvora u Zenici, potvrdila je to za Klix.ba njegova advokatica Senka Nožica.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ranije predložilo Općinskom sudu u Sarajevu da ukine pritvor Skaki uz istovremeno određivanje mjera zabrane osumnjičenom. O tome je večeras odlučivao ovaj sud.

Ročište je zbog požara u zgradi kantonalnog suda održano na Ilidži, a sud je odlučio uvažiti prijedlog Tužilaštva KS te je Skaka na putu za Zenicu kako bi se razdužio i vratio u Sarajevo gdje živi.

Sud mu je odredio kućni pritvor odnosno zabranu napuštanja adrese prebivališta te zabranu izlaska iz države što sa sobom povlači i oduzimanje putnih isprava, među kojima i dva diplomatska pasoša. Također je dobio i mjeru zabrane komuniciranja sa svjedocima, saučesnicima i prikrivačima u ovom predmetu.

Kako su ranije istakli iz Tužilaštva KS, budući da više ne postoje zakonski razlozi zbog kojih je pritvor određen i zbog činjenice da je istraga protiv osumnjičenog u završnoj fazi i da se uskoro očekuje donošenje konačne tužilačke odluke, predložene su mjere zabrane.

Tužilaštvo KS Abdulaha Skaku sumnjiči za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nasavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Skaka se sumnjiči za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta grada, za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji.

Sumnjiči se također i da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice. Zatim za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije grada te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule E.