Crna hronika
14

Abdija Osmanović, osumnjičeni za držanje žene u ropstvu, predat Tužilaštvu BiH

Piše: E. F.
Privođenje Abdije Osmanovića u SIPA (Foto: SIPA)
Privođenje Abdije Osmanovića u SIPA (Foto: SIPA)
Abdija Osmanović, četrdesetsedmogodišnjak, koji je uhapšen na području Bihaća zbog sumnje da je ženu sa blagom mentalnom retardacijom držao u seksualnom i radničkom ropstvu, predat je danas u kasnim popodnevnim satima Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

"Tužilaštvo BiH će sutra nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku da li će zatražiti određivanje pritvora", kazao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH jutros su na području Bihaća, po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, uhapsili Osmanovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Istražnim radnjama utvrđeno je da je Osmanović žrtvu trgovine ljudima "kupio", a zatim držao u ropskom odnosu u periodu dužem od dvije godine, te upotrebom sile i drugim oblicima prinude primoravao da svakodnevno prosjači i donosi mu tako pribavljen novac.

Žrtva je punoljetna ženska osoba sa blagom mentalnom retardacijom, koja je svakodnevno bila izložena nehumanom postupanju i raznim torturama, a svaka njena neposlušnost kažnjavana je na najsuroviji način.