Kršitelji zakona u akciji
0

139 napada na policajce u BiH

Piše: Amra Kovač
Prilikom prilikom kontrole saobraćaja, uspostavljanja javnog reda i mira, privođenja, zaticanja osobe u vršenju krivičnog djela, utvrđivanja identiteta..., policajci su često izloženi kako verbalnim tako i fizičkim napadima.

Tako je u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano 66 napada na policjace u RS-u, dok su u Federaciji evidentirana 73 napada. Od toga je u RS-u povrijeđeno 49 policajaca od kojih su četiri zadobila teške tjelesne povrede, a Federaciji je povrijeđeno 49 policajaca, od čega su dva zadobila teške tjelesne povrede.

„Policija RS-a je radila analizu napada na policajce i u zadnjih dvije godine i četiri mjeseca je bilo 237 napada, što sa lakšim, što sa težim tjelesnim povredama“, kazao je Uroš Pena, direktor policije Republike Srpske. Prema njegovim riječima problem su blage kaznene sankcije.

„Naime u Krivičnom zakonu RS-a postoje dvije vrste sankcija - jedna je za ometanje rada službenih lica, druga je za napad na službene osobe. U prvoj je zaprijećena kazna zatvora do dvije, a u drugoj do tri godine zatvora. Međutim, u Zakonu ne postoji donja granica zaprijećene kazne, tako da sudovi obično izriču uslovne, kao i novčane kazne. Potrebno je pooštriti kaznene sankcije“, dodao je Pena.

Po Krivičnom zakonu Federacije za napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti ili prijetnju službenoj osobi izreći će se kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Ako su tom prilikom službenoj osobi nanesene lakše tjelesne povrede i u napadu je korišteno neko oružje, izreći će se kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ako su, pak, u pitanju teške tjelesne povrede slijedi kazna zatvora od jedne do deset godina zatvora.

Robert Cvrtak, portparol Federalne uprave policije, također smatra da se pooštravanjem kaznenih sankcija može se smanjiti broj napada na policajce.

„Osim obučenosti i opremljenosti policajaca, jedan od mehanizama kojim se mogu zaštiti policajci svakako jeste i zakonska regulativa koja bi strožijim odnosom preventivno djelovala, te bi se i broj napada na policajce, najvjerovatnije smanjio“, kazao je Robert Cvrtak, portparol Federalne uprave policije.