Sjednica HNS-a
283

Čović: SDA kontroliše obavještajni sistem i to se mora staviti pod nadzor parlamenta

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nakon 5. sjednice Predsjedništva HNS-a, koja je danas održana u Mostaru, medijima se obratio čelni čovjek ove grupe stranaka Dragan Čović.

Čović je u uvodu kazao da je danas razgovarano o ključnim tačkama rada HNS-a, a prije svega o aktuelnoj političkoj situaciji i sigurnosnim problemima. Najavljena je zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća o temi "Kuda ide BiH - pozicija hrvatskog naroda".

"Nakon Općih izbora ne funkcioniše nijedan nivo vlasti. Dotakli smo se i nekoliko stvari o funkcionisanju pravne države, kao i migrantskih iskušenja koja imamo. Zauzeli smo svoj stav i o rezervnom sastavu policije, a govorili smo i o iskušenjima terorizma i ekstremizma", izvijestio je Čović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

O problemima finansiranja na državnom nivou kazao je da bi red bio da Predsjedništvo budžet pošalje u Zastupnički dom i da on bude usvojen.

"Sad se prave bajpasi, što nije prvi put u ovoj državi, ali mi već za drugi dio godine nemamo odluku o privremenom finansiranju. Moramo vidjeti kako to riješiti da niko ne bi ispaštao", kazao je.

Dodao je da je s partnerima svaki dan neki sastanak, ali da se dogovori ne poštuju.

"Pogrešno je ako neko misli da kroz krize može upravljati sistemom. Treba što hitnije formirati Vijeće ministara", još jednom je napomenuo Čović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Kazao je kako je raspravljano o postojanju parasistema u različitim segmentima društva u BiH, a na pitanje novinara potvrdio kako SDA preko svog kadra upravlja obavještajnim sistemom.

"Ne samo da nemamo funkcionalnu pravnu državu, ne kao što se prikazuje kroz institucije koje se guraju u eter jer je neko izgubio utjecaj nad njima, duboko smo uvjereni da jedan narod, čak jedna stranka, nekoliko pojedinaca, upravlja čitavim obavještajnim sektorom. To nije pod nadzorom i mora se staviti pod nadzor parlamenta", kazao je Čović.