Hoće li država ostati paralizirana
18

Civilne zaštite FBiH i RS-a: Ne smije nam se dogoditi februar

Piše: J. Hadžiahmetović
Premijer Nermin Nikšić i Jerko Lijanović Ivanković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Nermin Nikšić i Jerko Lijanović Ivanković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Čelni ljudi enitetskih civilnih zaštita u razgovoru za portal Klix.ba potvrdili su spremnost za suočavanje sa obilnijim snježnim padavinama. Nadaju se kako neće biti propusta kao što je to bio slučaj u februaru ove godine kada je veći dio države ostao paraliziran usljed neočekivano velikog snijega.

Prema najavama iz entitetskih civilnih zaštita i Ministarstva sigurnosti BiH, ovu zimu dočekat će mnogo pripremljeniji u odnosu na proteklu, kada je veći dio naše zemlje bio u potpunom haosu. Milimir Doder, direktor Uprave civilne zaštite RS-a kaže kako su svi potrebni planovi napravljeni.

"Ovaj prvi snijeg smo veoma dobro dočekali. Ako bude jaka zima, imat ćemo dosta problema sa snijegom i mrazom. Trenutno je sve pod kontrolom", kaže Doder za portal Klix.ba.

Nadaju se pomoći Oružanih snaga BiH

Prošle zime mnogo sela u istočnom dijelu naše zemlje nekoliko sedmica bilo je odsječeno od civilizacije, nakon čega su bili angažovani helikopteri Oružanih snaga BiH.

"Snijeg je bio ogroman i dosta smo se namučili. Ove godine ne očekujemo tako visok snijeg, ali očekujemo mrazeve, što će nam stvoriti velike probleme. Nadamo se i pomoći Oružanih snaga BiH ukoliko ne budemo u mogućnosti da se adekvatno suprotstavimo snježnim padavinama. Nadam se i njihovoj pomoći kada im se obratimo", dodaje Doder.

Snijeg sa krova uništio je mnogobrojne automobile (Foto: Klix.ba)
Snijeg sa krova uništio je mnogobrojne automobile (Foto: Klix.ba)
Naš sagovornik kaže kako su profesionalne putne službe u ovom bh. entitetu odlično pripremljene.

"Osim kompanija koje su zadužene za čišćenje regionalnih i magistralnih puteva, angažovat ćemo i građane za čišćenje i pomoć ukoliko to bude potrebno", pojašnjava direktor Uprave civilne zaštite RS-a.

Samir Agić, pomoćnik za zaštitu i spašvanje ministra sigurnosti BiH, kaže kako su do sada održali nekoliko sastanaka sa predstavnicima entitetskih civilnih zaštita i Brčko distrikta, gdje su razgovarli o onome što se može očekivati u zimskom periodu u našoj zemlji.

"Postoje planirane aktivnosti koje se provode od opštinskog do državnog nivoa. Vjerujem da neće biti problema kakvih je bilo protekle zime", kaže Agić za portal Klix.ba. I on očekuje veliku pomoć Oružanih snaga ukoliko to bude potrebno.

"Spremni odgovoriti zadatku"

Komandir Federalnog štaba Civilne zaštite Jerko Ivanković Lijanović kaže kako su u potpunosti spremni za ono što bi moglo uslijediti u narednom periodu.

"Javna preduzeća koja čiste puteve su nas izvijestila da su u potpunosti spremna odgovoriti zadatku. Nadam se kako su kantonalne i općinske civilne zaštite naučile lekciju s početka ove godine i da su naši zahtjevi za kontrole finansijskih sredstava, upute i osposobljavanje za njihov rad dali doprinos da nivo njihove spremnosti bude viši nego što je to bilo na početku ove godine", kazao je Ivanković Lijanović za portal Klix.ba.

Snijeg je u februaru paralizirao skoro cijelu BiH (Foto: Klix.ba)
Snijeg je u februaru paralizirao skoro cijelu BiH (Foto: Klix.ba)
Podsjetimo, nijedan nivo civilne zaštite u našoj državi nije na adekvatan način odgovorio na februarske snježne padavine, zbog čega je veći dio države ostao paraliziran, nastava u školi je odgođena, zavladala je nestašica hrane, nestalo je struje, a većina puteva u BiH bila je nekoliko dana blokirana.