Sporne konstrukcije
45

Čavara: Presuda iz Strazbura može izazvati nemir u BiH

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i lice sa američke crne liste Marinko Čavara komentarisao je presudu u slučaju Kovačević rekavši "da bi svako narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma moglo izazvati nemir u BiH".

Čavara je, obraćajući se novinarima, rekao da se u BiH prvenstveno moraju primjenjivati Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

"Poštujemo Sud iz Strazbura koji donosi svoje odluke na osnovu Povelje o ljudskim pravima i općeprihvaćenim deklaracijama, ali mi imamo Dejtonski sporazum i Ustav BiH koji prvenstveno moramo primjenjivati, poštujući sve ove deklaracije koje je BiH prihvatila", rekao je Čavara.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Kovačević, koji je savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, se žalio Sudu jer tokom Općih izbora 2022. godine nije mogao glasati za kandidate za Predsjedništvo BiH i indirektno za Dom naroda BiH, a koji na najbolji način predstavljaju njegove političke stavove, jer nisu pripadnici tri konstitutivna naroda niti žive u "pravom" entitetu.

Kovačević se žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova nije mogao glasati za kandidate za koje je smatrao da bi najbolje štitili njegove interese.