Objavili snimke
25

Britanske zračne snage fotografisale najveći ledeni brijeg na svijetu

N. V.
Najveći ledeni brijeg na svijetu dok plovi Atlantskim okeanom
(Foto: BFSAI)
Avion britanskih zračnih snaga je napravio fotografije najvećeg ledenog brijega na svijetu kako plovi južnim Atlantikom.

Trasnportni avion A400m je preletio nisko iznad ovog brijega od 4.200 kvadratnih kilometara kako bi posmatrao njegove promjene i sve neravnije stanje.

Fotografije otkrivaju da je na ledenom brijegu sve više pukotina te da postoji bezbroj ledenih komada koji su otpali. Čini se i kao da se tuneli protežu ispod vodene linije ledenog brijega.

Antarktički ledeni brijeg se trenutno spušta na britansku prekomorsku teritoriju Južne Georgije, a sada je udaljen samo 200 kilometara od ostrva i postoji stvarna mogućnost da se zaglavi u plitkim vodama.

Ukoliko bi vremenske prilike pogodovale možda bi bilo moguće prići bliže ovoj santi leda što bi omogućilo detaljnije promatranje.

"Znam da govorim u ime cijele posade kada kažem da je ovo sigurno jedinstven i nezaboravan zadatak", rekao je vođa eskadrile Michael Wilkinson.

Satelitske snimke također sugerišu na to da se ledeni brijeg urušava, a novi videosnimci i fotografije će se analizirati u sljedećem periodu kako bi se moglo pretpostaviti "ponašanje" ledenog brijega u narednim sedmicama.