Božo Ljubić: BiH treba federalizirati, a s rudnicima postupiti kao i s Aluminijem

Božo Ljubić: BiH treba federalizirati, a s rudnicima postupiti kao i s Aluminijem
111
R. D.
10.9.2019. u 13:37
120
komentara
111

dijeljenja
U toku sjednice Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH izjavu za medije dao je predsjednik ovog tijela Božo Ljubić. Kazao je kako se najviše razgovaralo o provedbi Strategije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te obilježavanja nacionalnih godišnjica.
Ljubić kaže kako pomenuta strategija treba da nađe konkretne odgovore za ponašanje hrvatskog naroda i njegovih političara u BiH za ovo vrijeme političkih kriza i blokada.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


Komentarisao je i izjavu Matthewa Palmera o tome da je jedan od osnovnih ciljeva funkcionalnost BiH te kazao kako sve što HNS radi je usmjereno ka ostvarenju tog cilja.

"BiH nažalost danas nije funkcionalna i samoodrživa država, o čemu govore i blokirani procesi. Palmerove ranije izjave su izmanipulisane i predstavljene kao da je on protiv jednakopravnosti, a on je izjavio da je vizija SAD-a da sve države zapadnog Balkana budu građanske, a ne vlasništvo određene etničke grupe. To je i naš cilj", prokomentarisao je Ljubić.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


Kazao je da i tom kontekstu HNS zagovara federalizam, a iskustva razvijenih država su pokazala da se nacionalno i građansko ne isključuju, već se međusobno uslovljavaju i nadopunjuju.

Ljubić je u kontekstu gašenja mostarskog Aluminija prokomentarisao i zahtjeve rudara od Vlade Federacije BiH, kazavši da se Vlada treba odnositi na isti način prema problemima rudara, kao što se odnosila i prema problemu Aluminija.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


"Treba pokušati rješavati probleme, tim više što je Vlada FBiH vlasnik 42 posto Aluminija. Očekujem da i radnici Aluminija svoja vrata traže prvenstveno tamo gdje je locirano najviše odgovornosti, a ne pred stranačkim institucijama", odgovorio je Ljubić.
Prijavi grešku


Komentari (120)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...