vijesti
0

Bosanski Petrovac: Devet porodica dobilo novi dom

FENA
Uspješnom realizacijom projekta obnove devet porodica iz Bosanskog Petrovca preuzelo je ključeve novoizgrađenih, odnosno saniranih, stambenih jedinica.

Primopredaja ključeva korisnicima izgrađenih stambenih jedinica izvršena je uz prisustvo, načelnika Općine Zlatka Hujića, predstavnika HWA, UNHCR-a, predstavnika općinskog stručnog tima projekta, izvođača i nadzornog organa.

U kratkom obraćanju načelnik Hujić je istaknuo da je "sreća na licima članova ovih porodica potvrda da smo uspjeli". Dodao je da su nedovoljne riječi da se opiše ovaj momenat te da će Općina i u narednom periodu podržati svaki projekat koji će građanima omogućiti kvalitetan život u svim njegovim segmentima, a projekti koji se trenutno implementiraju imaju za cilj stambeno zbrinjavanje, izgradnju infrastrukture, razvoj poljoprivrede i samozapošljavanje.

Korisnici ovog projekta bili su Mersada Hajrić, Alisa Mujagić, Stevo Budimir, Rade Marjanović, Ahmet Ogrić, Hamdija Redžić, Radojka Romčević i Dušan Surla, a ujedno su ekonomski osnaženi, gdje su prema željama i mogućnostima svakog pojedinog korisnika dobili pomoć u vidu plastenika, motokultivatora, freza, kosačica ili steonih junica.

Na licima korisnika i njihovih porodica mogla se vidjeti samo sreća i zadovoljstvo, koje su pokušali izraziti riječima.

"Ova kuća mi znači puno, danas sam jako sretna, zahvalila bih se načelniku Hujiću, donatorima, izvođačima i svim ostalim koji su pomogli da mi se ova kuća izgradi", riječi su Alise Mujagić.

„Kako nisam imao uvjete da sam sebi napravim kuću, ovo mi puno znači, i želim da se zahvalim svima“, izjavio je Dušana Surle.

UNHCR je implementaciju projekta u sektoru izgradnje i sanacije ovih stambenih jedinica povjerio Hilsfwrek Austrija Internacional (HWA), partneru s dugogodišnjim iskustvom u implementaciji sličnih aktivnosti.

HWA je, u saradnji s općinom Bosanski Petrovac, putem izgradnje i sanacije devet stambenih jedinica s pratećom infrastrukturom, podržao najugroženije porodice koje nisu imale minimum stambenih uvjeta, odnosno porodice koje su u potrebi za stambenim zbrinjavanjem pored čega je data i mogućnosti za samozapošljavanje i ostvarivanje prihoda, kroz dodjelu pojedinačnih grantova, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Općine Bosanski Petrovac.