Vrijedna oprema
334

Bolnica u Zenici otvorila Odjel za oboljele od koronavirusa

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac s kantonalnim premijerom Mirzom Ganićem i ministrom zdravstva Adnanom Jupićem danas je zvanično otvorio Covid rendgen odjel s CT-om i drugom opremom za dijagnostiku koronavirus pozitivinih pacijenata.

Kantonalna bolnica Zenica od početka pandemije koronavirusa na nivou kantona, ali i po zahtjevu drugih kantona, je i Covid bolnica, ali i bolnica za hospitalizaciju koronavirus negativnih pacijenata.

Porodi koronavirus pozitivnih porodilja u ovoj bolnici postali su uobičajeni, a na svu sreću, iako su bili spremni za teške slučajeve, kapaciteti ove ustanove još uvijek nisu iskorišteni u tretmanu koronavirus pozitivnih pacijenata.


Skomorac je kazao da su od početka pandemije u saradnji s kantonalnom vladom identificirali sve nedostatke kako bi se dodatno osposobili za ovu situacju te da se struka maksimalno poštovala.

“Opredijelili smo se za ovaj prostor gdje smo osigurali poseban ulaz za koronavirus pozitivne pacijente kako se ne bi miješali s drugim pacijentima, a u saradnji s Vladom ZDK i uz pomoć UNDP-a nabavljena su dva najmodernija aparata i to CT i mobilni rendgen koji su rasteretili naše kapacitete i osoblje”, kazao je Skomorac. 
Dodao je da su formiranjem manjeg rendgen odjela omogućili neovisnost Internog odjela bez potrebe da se pacijenti odvoze u drugu zgradu kako bi se snimile CT i rendgen snimke.

"S ovim smo omogućili da onaj pacijent koji dođe s nekom povredom, a postoji sumnja na koronavirus, neće se miješati s drugim pacijentima i imat ćemo sigurnije okruženje za pacijente i osoblje”, dodao je Skomorac.

Premijer Ganić je objasnio da se sa saradnjom UNDP-a i Vlade ZDK osigurala dodatna medicinska oprema u vrijeme kada je bilo veoma teško nabaviti, ali i ostvarile uštede.

"Vlada ZDK se uzdala u sebe, došla do rješenja, nismo se petljali u struku, slušali smo šta im treba i ovo je pokazatelj da kada svako radi svoj posao može postići i dobar rezultat”, kazao je Ganić.

Ministar zdravstva Adnan Jupić je pojasnio da je na nivou kantona trenutno stabilna situacija, da postoji umejren porast oboljelih s poznatim izvorima oboljenja i da je uvjeren da će zdravstveni sektor imati kapacitete da izađe na kraj s koronavirusom.