Suzbijanje virusa
8

ZZO KS izdvojio osam miliona KM za nabavku medicinske opreme i materijala

A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, pored sredstava koja redovno izdvaja za funkcionisanje javnih zdravstvenih ustanova, uz ostale aktivnosti, izdvojio je i dodatna sredstva u iznosu od 8.000.000 KM za nabavku medicinske opreme i materijala u svrhu suzbijanja pojave koronavirusa i ublažavanja njegovih posljedica na području Kantona Sarajevo.

Radi poremećaja na globalnom tržištu medicinske opreme, a radi brže i efikasnije nabavke iste, Zavod je potpisao sporazum i prateće anekse o sufinansiranju sa UNDP-om u sklopu projekta "Odgovor na COVID-19”, a kojim je formalizovana saradnja na realizaciji aktivnosti nabavke potrebne opreme i materijala u vrijednosti od 4.000.000 KM, s ciljem suzbijanja koronavirusa i ublažavanju njegovih posljedica na području Kantona Sarajevo. Isporuka respiratora, testova, kao i ostale zaštitne medicinske opreme je u toku, te će u narednim danima biti u potpunosti isporučena javnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Pored navedene nabavke, Uprava i Stručna služba Zavoda je uz nesebičnu podršku ugovornog implementatora informacionog sistema, poduzela niz aktivnosti na prilagođavanju informacionog sistema novonastaloj vanrednoj situaciji i uvezivanju svih segmenata zdravstvene zaštite, uključujući i uvezivanje trijažnih šatora i laboratorija u kojima se vrše analize na COVID-19, a kako bi sistem zdravstva imao mogućnost centraliziranog informisanja, a u vezi s tim i pravovremenog donošenja odluka, te naravno tačnog izvještavanja domaće i međunarodne javnosti, saopćeno je iz Zavoda.

"Kada su u pitanju naši osiguranici i neposredna realizacija njihovih prava kod Zavoda, značajno smo pojednostavili sistem ovjeravanja knjižica – sa intencijom trajne automatizacije cjelokupnog procesa u cilju smanjenja potrebnih fizičkih dolazaka osiguranika u poslovnice Zavoda. Također, postupak izdavanja prijedloga za ortopedska pomagala i druga medicinska sredstava smo u potpunosti olakšali i ubrzali, pa koristimo i ovu priliku da informišemo korisnike istih da zahtjeve, osim lično na protokol i putem pošte, mogu podnositi i na e-mail: [email protected] ili na broj telefona: 033/725-291", poručili su iz Zavoda.

Pozivali su osiguranike da poštuju preporuke struke i kriznih štabova, a Zavod će nastaviti iznalaziti nove modalitete za olakšavanje svih procedura iz svoje nadležnosti, ali i proširenje obima prava osiguranika zbog kojih su tu.