Povećanje sredstava
15

ZZO FBiH treba dodatnih 30 miliona KM: Za jednog pacijenta godišnje izdvajamo 250.000 KM

A. Z.
ZZO: Novac nam je potreban kako bi finansiranje lijekova i usluga bilo po važećim propisima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
ZZO: Novac nam je potreban kako bi finansiranje lijekova i usluga bilo po važećim propisima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH potrebna je pomoć nadležnih institucija za povećanje sredstava za oko 30 miliona KM kako bi finansiranje lijekova i usluga bilo po važećim propisima.

Navode da se kontinuirano zalažu kod nadležnih za povećanje sredstava u cilju realizacije obaveza iz nadležnosti zavoda.

"Kako bismo ispunili zadati cilj, potrebna nam je pomoć nadležnih institucija za povećanje sredstava za oko 30 miliona KM, jer je riječ o inovativnim lijekovima za koje trošak po pacijentu na godišnjem nivou iznosi i više od 250.000 KM", kazali su nam iz zavoda.

Zdravstvena zaštita u cijelom svijetu usko je vezana za BDP, odnosno ovisna o standardu zemlje. To znači da ekonomska razvijenost naše zemlje direktno utječe na nivo zdravstvene zaštite.

"Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja se finansira 82 posto iz uplate doprinosa, a iz budžeta FBiH samo 18 posto, tako da sredstva kojima raspolažemo nisu dovoljna za potrebe naših osiguranika", ističu iz zavoda.

S obzirom na to da se na prelazu svake godine u Federaciji BiH jave problemi s nestašicom lijekova za onkološke pacijente, što se uglavnom pravda problemima s javnim nabavkama, pitali smo zavod kakva je trenutno situacija, odnosno da li neki lijekovi nedostaju. Tvrde da je opskrba citostaticima iz njihove nadležnosti uredna.

"Zajedno s proizvođačima i dobavljačima citostatika poduzeli smo sve moguće mjere, kako na početku pandemije tako i sad nemamo deficitarnost citostatika. Utjecaj pandemije na rad zavoda jednak je kao i na sve druge institucije u FBiH, jer pad doprinosa za zdravstvenu zaštitu direktno se odražava na pad prihoda po tom osnovu. I pored navedenih poteškoća u radu provodimo mjere i preporuke nadležnih, te sve procese rada obavljamo po planu", tvrde iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Lijekovi za liječenje malignih neoplazmi nalaze se na listi lijekova koji se finansiraju iz Fonda solidarnosti Federacije BiH. No, onkološki pacijenti se često suočavaju s netašicom lijekova, a to je posebno izraženo u decembru i prvim mjesecima naredne godine. Zdravstvene ustanove za ovaj problem uglavnom optužuju Zavod zdravstvenog osiguranja, zavod se najčešće pravda nedostatkom sredstava, komplikovanim procedurama i problemima s dobavljačima, a štetu trpe pacijenti.