Da se ne zaboravi
515

Zvuk sirene za uzbunu Tuzlake podsjetio na stravičan masakr na Kapiji

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tačno u 20 sati i 55 minuta večeras se Tuzlom prolomio zvuk sirene za uzbunu. Zvuk koji je odzvanjao centrom grada podsjetio je sve građane na stravičan masakr koji se u to vrijeme prije tačno 22 godine dogodio na Tuzlanskoj kapiji, nekadašnjem okupljalištu mladih.

Već nekoliko godina brojni Tuzlaci se samoinicijativno svakog 25. maja u 20 sati i 55 minuta okupljaju na mjestu na kojem je život izgubila 71 osoba, a blizu 200 ih je lakše ili teže povrijeđeno.

Sa mjesta stradanja tuzlanske mladosti koje je večeras u svijećama i cvijeću poručeno je da se krvavi čin nikada ne smije zaboraviti, ali ni ponoviti.

Kao što smo u nekoliko navrata pisali, za masakr na Kapiji na 20-godišnju zatvorsku kaznu pred Sudom BiH osuđen je Novak Đukić, oficir Vojske RS.

Krivim je proglašen zbog nepobitne činjenice da je kao komandant Taktičke grupe Ozren VRS 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Izvršenju kazne se nije odazvao uz izgovor da se nalazi na liječenju u Srbiji.

Inače, u periodu od 15. maja 1992. do 25. augusta 1995. godine Tuzla je s položaja Vojske RS na Majevici i Ozrenu tučena različitim projektilima, a ubijeno je blizu 200 građana, dok je ranjeno više od hiljadu.