USAID Projekat
38

Zvuci Artan Lili sastava i bendova mostarske Rock škole za kraj uspješne sezone

Klix.ba
Nastavak rada Rock škola Mostar, zbog nedostatka finansijskih sredstava bio je upitan, uprkos tome što su bilježili sjajne uspjehe, povezivali mlade iz Mostara i raznih dijelova BiH. Svojim uspjesima u prethodnoj godini, dokazali su svoju neophodnost i opravdali sva sredstva koja su u ovu školu uložena, a zahvaljujući kojima je nastavljen rad sa mladim muzičarima i muzičarkama. O ovoj školi pisali su i reportaže snimali svjetski mediji, a priča o uspjehu škole i njenih mladih muzičara objavljena je i na stranicama britanskog The Guardiana.

Svoju uspješnu sezonu i šestu Rock školsku godinu, Rock škola Mostar zaključit će u subotu 23. juna 2018. godine, velikim koncertom bendova. Na ovogodišnjem velikom koncertu predstavit će se pet pobjedničkih bendova "Session band" nastavnog programa, te bend kojeg su oformili polaznici škole Tribute To Red Hot Chili Peppers. Svake godine Rock škola ima i posebnog gosta, a ove godine to će biti beogradski nosie-pop sastav Artan Lili, koji će svojim nastupom i zatvoriti koncertnu sezonu.

U protekloj godini održano je više od 3000 sati nastave za bubnjeve, bass gitaru, gitaru, saksofon, vokal, audio produkciju i kreativnu elektronsku produkciju, formirano 68 privremenih bendova kroz pet ciklusa unutar "Session band" programa, a u kojem polaznici škole stiču iskustvo svirajući u bend formaciji što su imali priliku raditi više od 300 sati u minuloj školskoj godini. Pored ovoga, u prostorijama Rock škole je održano je i više od 1300 vježbi i proba muzičara i bendova koji koriste infrastrukturu Rock škole. Također, Rock škola je organiziovala i 21 koncert, realizirala 18 studijskih snimanja u studiju Rock škole, te ugostila poznatog britanskog umjetnika i muzičkog producenta Brian Enoa, svjetski priznatu zvijezdu, humanitarca i aktivistu, koji dijeli moto škole, da muzika spaja ljude.

Dokaz kontinuiranom uspjehu i progresu je i novi odjel „Mostar Rock School Booking“ koji bi itekako trebao doprinijeti razvoju muzičke scene u Bosni i Hercegovini, podstaći rad mladih muzičara i muzičkih profesionalaca, te kreirati nove prilike i izazove u muzičkoj industriji.

Rock škola Mostar po mnogima je jedna od najpozitivnijih inicijativa u Mostaru koja mlade muzički obrazuje i uči univerzalnim ljudskim vrijednostima. Priča o mostarskoj Rock školi priča je o uspjehu mladih koju podržava USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG), Švedska agencije za međunarodni razvoj i saradnju SIDA/Ambasada Švedske u BiH, Vlada Švicarske i Grad Mostar.

Koncert kojim će ujedno biti obilježen i Svjetski dan muzike počinje u 20:00 sati u OKC Abrašević, a dobrodošli su svi prijatelji Rock škole spremni pokloniti aplauz mladim ljudma koji garantuju odličnu zabavu.

Ulaz na koncert je slobodan.