BiH
0

Zvornik: Za stipendije djece povratnika 10.000 eura

SRNA
Zvornik
Zvornik
"Namekata fond“, koji je osnovao Ruisuku Namekta iz Japana, donirao je danas u područnoj školi u Križevićima kod Zvornika 10.000 eura za obrazovanje studenata i učenika povratnika na području zvorničke opštine.

Uručenju donacije prisustvovali su zamjenik ambasadora Japana u BiH Hitoši Kavahara, povjerenik Fonda i pomoćnik ministra saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Izet Mehinagić, načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović i predsjednik Skupštine opštine Zvornik Vehid Kadrić.

Mehinagić je rekao da je iz "Namekata fonda“ za ovu školsku godinu dodijeljeno 10 studentskih stipendija po 130 KM, 163 nagrade za odlične osnovce po 25 KM i 11 nagrada za odlične srednjoškolce po 50 KM.

On je dodao da je dodatnu podršku Fondu dalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH sa 3.000 KM za stipendiranje dva studenta, IPSA iz Sarajeva dvije studentske stipendije, "Plastal“ iz Sarajeva jednu studentsku stipendiju, te organizacija "Obrazovanje gradi BiH“ koja je dodijelila 10 stipendije studentima bez jednog ili oba roditelja, kao i drugi donatori.

Povjerenik ovog fonda rekao je da je "Namekata fond“ osigurao početni fond od 10.000 eura i za iduću godinu i naglasio da je ovo sedma godina kako pomaže učenike i studente povratnike na područje zvorničke opštine.

Zamjenik ambasadora Japana u BiH Kavahara naglasio je da mu je drago što se sredstva "Namekata fonda“ koriste na najbolji način i izrazio nadu da će korisnici stipendija biti dobri ljudi. On je poželio studentima i učenicima da dobro uče, čime će obezbijediti bolju budućnost i sebi i zemlji u kojoj žive i rade.

On je zahvalio građanima BiH na podršci i solidarnosti koju su pružili Japanu kada ga je prije godinu i po pogodio zemljotres i cunami, dodajući da Japan i dalje pomaže, ne samo BiH, nego i druge zemlje koje su u teškoj situaciji. Stevanović je u ime opštine Zvornik zahvalio "Namekata fondu“ na podršci učenicima i studentima, kao i predstavnicima japanske Ambasade koji svake godine prisustvuju ceremoniji dodjeljivanja stipendija mladima.

On je podsjetio da je Japan ispoštovao obećanje opštini Zvornik za donaciju za izgradnju vodovoda dato prije zemljotresa i cunamija, iako ga je zadesila velika nesreća, navodeći da Japan pomaže djeci na ovom području već sedmu godinu. Sanja Tanacković, direktor Osnovne škole "Desanka Maksimović“ iz Čelopeka kod Zvornika, u čijem se sastavu nalazi područna škola iz Križevića, zahvalila je "Namekata fondu“ na stipendijama učenicima i studentima.

Japanac Ruisuku Namekata osnovao je "Namekata fond“ 2006. godine za pomoć obrazovanju učenika povratnika na područje zvorničke opštine. Organizator ove humanitarne akcije je Udruženje za održiv povratak "Podrinje“, a pokrovitelj opština Zvornik. Uručenju donacije prisusutvovali su i direktori osnovnih i srednjih škola, učenici, studenti i predstavnici nevladinog sektora.