{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvono za svetu misu pape Franje na Koševu dolazi iz Zagreba i ostaje u Sarajevu

F
FENA
31.5.2015. u 10:32
69
84
Zvono za svetu misu pape Franje na Koševu dolazi iz Zagreba i ostaje u Sarajevu
69
Zvono namijenjeno za svetu misu koju će 6. juna predvoditi papa Franjo na stadionu Koševo u Sarajevu bit će dopremljeno iz Zagreba 1. juna, a nakon papine posjete krasit će zvonik nove župne crkve svetog Ignacija Lojolskog na Grbavici, kazao je u razgovoru za Fenu župnik Krešimir Đaković.
Istakao je da je zvono izliveno u ljevaonici Josipa Tržeca u Zagrebu, a poklon je firme Metal product i porodice Stjepana Šafrana iz Zagreba.

"Jako sam ponosan što će zvono krasiti moju župu. Bio sam prisutan tokom izlijevanja zvona i blagoslovio sam ga. Ovo je dragocjen poklon za nas, jer zvono u prodaji vrijedi 20.000 KM", poručio je župnik Đaković.

Inače, zvono je teško 320 kilograma i tokom zvonjave pravit će ton H koje će mu davati specifičnu čistoću zvuka. Promjer mu je 826 milimetara, a krase ga papinski grb, hrvatski pleter, hrastovo lišće i monogram Družbe Isusove.

Na zvonu će pisati: "Na čast svetom Franji Ksaverskom, zaštitniku misija ovo zvono daruje Metal product i obitelj Stjepana Šafrana iz Zagreba za Župnu crkvu svetog Ignacija Lojolskog na Grbavici u Sarajevu. Ovo zvono lijevano je prigodom posjeta svetog oca pape Franje Sarajevu i katolicima Bosne i Hercegovine 6. 6. 2015. Zvono je izlio Josip Tržec u Zagrebu 2015. godine".

"Sastav zvona je gotovo čisto srebro i mali procent kositra, a potrebne su iznimne vještine da bi se napravilo zvono ove veličine", objasnio je župnik.

Govoreći o dolasku pape Franje u Sarajevo, župnik Đaković je kazao je da je Sveti otac do sada posjetio samo dvije zemlje u Evropi, a to su Albanija i Turska, jer uvijek posjećuje zemlje u kojima je potrebno pozvati ljude na mir, suživot i toleranciju.

"Papa ima posebnu ljubav prema ljudima u ovom kraju, jer su preživjeli rat i velike nevolje. Treba poslušati poruku pape i s njom živjeti, jer dolazi kao prijatelj koji voli sve ljude u BiH", poručio je župnik.

Smatra da za vjernike katoličke vjere dolazak pape znači puno te da je geslo njegovog posjeta "Mir vama“.

"Papa dolazi kao mirotvorac koji poziva na mir, suživot i zajedništvo. Poručuje da se ljudi ne dijele, već da se slažu i žive u zajedništvu i poštovanju", objasnio je župnik Đaković.

Također je dodao da je papa isusovac, te da je tom redu povjerena župa na Grbavici koja je osnovana 1979. godine.

"Isusovci su danas prisutni jedino u Sarajevu, a u BiH su došli na poziv prvog nadbiskupa bosanskog Josipa Štadlera 1872. godine u Travnik gdje su vodili sjemenište, a kasnije bogosloviju", kazao je Đaković, dodajući da su tu boravili sve do 1944. , kada su došli partizani i protjerali ih.

Podsjetio je i da isusovci u Sarajevu nisu imali crkvu, već da su kupili kuću od Mire Nosea, čija je mehanička radionica pretvorena u kapelicu i služi toj svrsi i danas sve dok ne bude završena crkva svetog Ignacija na Grbavici.

"Crkva se počela graditi 2013. godine i imali smo velikih problema dok nismo dobili novac, lokaciju i građevinske dozvole. Teško je reći kada bi crkva mogla biti završena, jer nemamo dovoljno finansijskih sredstava", objasnio je župnik Đaković u razgovoru za Fenu.

Papa Franjo posjetit će Sarajevo 6. juna, što će biti treći put da poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u BiH. Njegov prethodnik, papa Ivan Pavao II, posjetio je BiH 1997. i 2003. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: