Uoči potencijalne smjene
537

Zvonko Marić: SBB tek treba odlučiti da li će stati uz novu većinu u Sarajevu

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zvonko Marić, šef Kluba Saveza za bolju budućnost u Skupštini Kantona Sarajevo, izjavio je za Klix.ba da će organi njegove stranke odlučiti da li će se svrstati uz potencijalnu novu većinu u Skupštini Kantona Sarajevo kada to dođe na dnevni red.

Zastupnici "Četvorke" u Skupštini Kantona Sarajevo predali su danas zahtjev uz 18 potpisa za sazivanje sjednice tog zakonodavnog tijela na kojoj bi se trebalo glasati o (ne)povjerenju aktuelnoj vladi.

"Rano je o tome govoriti. Razmotrit ćemo svaku moguću opciju i opredijeliti se kada to dođe na dnevni red", kazao je Marić, dodavši da je SBB kroz glasanje pokazao da podržava svaku naprednu ideju.

"Nemamo mi gdje da se svrstavamo. Kroz glasanje smo pokazali da podržavamo svaku naprednu ideju. To ćemo raditi i ubuduće. To je logična i zdrava ambicija. Od toga se neće odstupiti", rekao je Marić za Klix.ba.

Napominje da se vrlo često na SBB ljutila pozicija, ali i opozicija, kada podrže nešto za šta smatraju da je dobro za građane.

"Mogu da pokrenu proceduru za smjenu. Konstruktivno ćemo se ponašati. Ako imaju argumentaciju i potrebnu većinu, to je demokratska volja. Ne treba praviti bilo kakvu dramu ili proceduralne smetnje", istakao je.

Prema njegovim riječima, potrebno je da sve bude dostojanstveno i u skladu sa demokratskim principima.

"U svijetu postoje vlade koje se u određenim periodima češće mijenjaju. Niko to tragično ne shvata. To je u skladu s voljom posljednjeg kapaciteta koji postoji u parlamentu", kazao je Marić.

Napominje da se vlast u Kantonu Sarajevo mora okrenuti problemima jer se nalazimo u jeku žestoke pandemije.

"Trebamo gledati statistiku zaraženih, novozaraženih i umrlih. To treba da nas zabrinjava. Na prvom mjestu nam treba biti zdravlje i sigurnost", kategoričan je Marić.

On smatra da je završena procedura vezana za ono za šta se zalagao SBB, i u šestorci, i sa SDA.

"Sasvim brzo će početi izgradnja Prve transferzale, počet će radovi oko longitudinale, počela je rekonstrukcija tramvajskih pruga, rješavanje problema GRAS-a", istakao je.

Smatra da je bilo i slabih tačaka i da nisu svi resorni ministri odgovorili na zadaće.

"Bilo je nesnalaženja", zaključio je Zvonko Marić.