{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvonko Jurišić: Potpisivanje sporazuma RS-a i Gazproma je presedan

A
17.9.2014. u 13:13
0
8
Zvonko Jurišić: Potpisivanje sporazuma RS-a i Gazproma je presedan
0
Zvonko Jurišić: Potpisivanje sporazuma RS-a i Gazproma je presedan
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Potpisivanjem sporazuma Vlade entiteta Republike Srpske i ruske kompanije "Gazprom" o direktnoj isporuci gasa tom entitetu bez prethodno pribavljene saglasnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predstavlja presedan, istakao je Zvonko Jurišić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 
"Presedan je da entitet potpiše ugovor sa međunarodnom firmom za uvoz plina jer se radi o općem dobru. Na ovaj način se gura u stranu važnost Bosne i Hercegovine", istakao je Jurišić.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine navodi da sva kreditna zaduženja kao i potpisivanje međunarodnih sporazuma države Bosne i Hercegovine, ali i svih nižih razina vlasti: entiteta, kantona, gradova i općina/opština treba da odobre oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi oni bili validni, te da dobiju saglasnost Predsjedništva BiH.

"I ako i kada bosanskohercegovački entitet RS u Parlamentarnu skupštinu BiH uputi sporazum na ratifikaciju to će najvjerovatnije biti u novom sazivu s obzirom da je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH najavljena za četvrtak, 25. septembar posljednja u ovom sazivu. Nove vlasti trebaju promijeniti politiku i striktno primjenjivati zakonske odredbe", naglasio je Jurišić. 

Sporazum o direktnoj isporuci ruskog gasa bh entitetu Republici Srpskoj ozvaničen je u ponedjeljak u Moskvi. Potpise na njega stavili su Željka Cvijanović, premijerka RS-a, i Aleksej Miler, generalni direktor kompanije "Gazprom".

O pitanju gasa razgovarat će se inače, na konferenciji Energetske zajednice koja se planira za 23. septembar u Ukrajini. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, ranije je za Anadolu Agency (AA) istakao je kako Bosna i Hercegovina kasni sa svojim obavezama vezano za pitanja gasa. To se, naglasio je, prvenstveno odnosi na donošenje zakona o gasu za što "nema pravne osnove niti saglasnosti". 

"Energetska zajednica djeluje kao birokratski aparat i pri tome ne razumije specifičnosti unutrašnjeg uređenja država i načine odlučivanja i donošenja zakona i drugih propisa", naveo je Tučić. 

Stoga rješavanje otvorenih pitanja kao što je donošenje zakona o gasu na nivou BiH i drugih propisa iz te oblasti nije realno očekivati do septembarskog sastanka Energetske zajednice. 

"Zakon o gasu na nivou BiH je političko pitanje koje zahtijeva saglasnost i konsenzus svih u Bosni i Hercegovini. Tu treba doći do prenosa nadležnosti koji se tiče ne samo ekonomskog nego i pravnog segmenta", istakao je Tučić. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa stoga naglašava kako će u narednom periodu za rješavanje otvorenog pitanja koja se tiče donošenja regulative vezano za gas trebati puno razumijevanja. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: