Generalni sekretar
22

Zvonimir Kutleša nakon 15 godina rada odlazi iz Vijeća ministara BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH na sjednici zakazanoj za četvrtak trebalo bi imenovati vršioca dužnosti generalnog sekretara ovog organa izvršne vlasti. Na ovoj poziciji se već 15 godina nalazi Zvonimir Kutleša, što ga čini jednim od najdugovječnijih državnih službenika na jednoj poziciji.

Državna vlast ranije je prihvatila Kutlešin zahtjev za razrješenje dužnosti generalnog sekretara Vijeća ministara BiH radi odlaska u penziju. On je na poziciju generalnog sekretara imenovan 2005. godine, a prije toga radio je kao sekretar Skupštine Kantona 10.

U prijevodu to znači da je Kutleša bio član Vijeća ministara BiH u mandatima Adnana Terzića (2002.-2006.), Nikole Špirića (2006.-2010.), Vjekoslava Bevande (2010.-2014) i Denisa Zvizdića.

Vijeće ministara BiH je zbog isteka mandata 26. novembra 2015. godine raspisalo Javni oglas za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Uprkos raspisanom javnom oglasu 2015. godine do danas nije imenovan generalni sekretar Vijeća ministara BiH.

Riječ je o poziciji generalnog sekretara Vijeća ministara BiH, za koju je predviđena pripadajuća osnovna neto plata u iznosu od 3.091,99 KM.

Iz Agencije za državnu službu BiH ranije su kazali da su po isteku roka za prijem prijava Vijeću ministara uputili zahtjev za određivanje članova komisije za izbor te je potom upućeno više urgencija za određivanje članova komisije za izbor u ime Vijeća ministara, ali da nisu dobili nikakav odgovor.

Vijeće ministara BiH u četvrtak će se izjasniti i o imenovanju zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine i zamjenika direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, nakon što su Zijad Srabović i Mile Jurić prošle sedmice podnijeli ostavku.