BiH
32

Zvonik nad kanjonom Tare

SRNA
(Foto: SRNA)
Kanjonom rijeke Tare ove sedmice prvi put je odjekivalo zvono sa zvonika koji je u selu Vranovina, u Mjesnoj zajednici Meštrevac, izgradio Bogdan Mlađenović.

Konobar u penziji, koji je do posljednjeg rata živio u Sarajevu, kaže da je zvonik, koji je ujedno i mala kapela posvećena Svetom Đorđu, poklonio svom rodnom selu koje nema crkvu, ali će sada imati mjesto gdje će se vjerujući narod okupljati.

"U Vranovini sam odrastao sa četiri brata i deset rođaka od stričeva, pa je ovo moj dug rodnoj grudi. Mislim da ovakav zvonik ne postoji nigdje, jer sam ga osmislio tako da liči na malu kapelu, a ukomponovao se u prirodni ambijent sela, koje je krajnja tačka na istoku RS", priča Mlađenović.

U izgradnji zvonika pomoglo mu je dosta prijatelja i građevinskih majstora.

Zvono je dopremljeno iz prve srpske livnice zvona "Popović“ iz Beograda, a ikonu Svetog Đorđa u duborezu uradili su osuđenici Kazneno-popravnog zavoda u Foči.

Osim zvonika, Mlađenović je postavio klupe i stolove, kako bi narod imao gdje sjesti.

Selo Vranovina nalazi se na platou kanjona Tare, na samoj granici sa Crnom Gorom, a od Foče je udaljeno 55 kilometara.

Neuslovna putna komunikacija glavni je problem ovog živopisnog i napuštenog kraja, koji bi mogao biti i atraktivna turistička destinacija.

"Loši putevi otjerali su narod, pa se nadam se da će ih ovaj zvonik 'dozvati'. Često i struje nestaje - ne vodi se računa o tom kraju", smatra zadužbinar zvonika.

Bogdan Mlađenović poznat je i po lijepo uređenom dvorištu ispred stambene zgrade u Foči gdje živi, za koje je više puta nagrađivan.

Osim voćaka i raznih vrsta cvijeća, njegovo dvorište ukrašeno je improvizovanim bunarom i fontanom od kamena, a nedavno je, za svoju dušu, izgradio i ljetnikovac.