Zvizdić među brojnim svjetskim liderima koji su izrazili saučešće francuskom narodu

F
FENA
14.11.2015. u 09:07
68
9
Zvizdić među brojnim svjetskim liderima koji su izrazili saučešće francuskom narodu
68
Zvizdić među brojnim svjetskim liderima koji su izrazili saučešće francuskom narodu Foto: EPA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća francuskom premijeru Manuelu Vallsu u povodu terorističkog napada u Parizu.
"Duboko nas je potresla vijest o bezumnom terorističkom napadu u Parizu. U ime Vijeća ministara BiH i u svoje lično ime upućujem iskreno saučešće Vama i cijelom francuskom narodu. Uvjeren sam da sada, više nego ikada prije, svi zajedno moramo biti ujedinjeni protiv svih oblika terorizma i nastaviti borbu za očuvanje mira I bezbjednosti u svijetu. Molim Vas da porodicama poginulih prenesete naše saosjećanje, a ranjenima u ovom bezumnom činu, brz oporavak", navodi se u telegramu saučešća predsjedavajućeg Zvizdića.

I brojni svjetski lideri izrazili su saučešće i solidarnost s predsjednikom Francoisom Hollandeom i građanima Francuske dok sigurnosne snage i medicinske službe u Parizu još uvijek utvrđuju konačan broj žrtava u seriji terorističkih napada.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je potresena napadima u Parizu i izrazila saučešće porodicama žrtava napada i solidarnost, prenijeli su njemački mediji.

"Duboko sam pogođena vijestima i fotografijama iz Pariza. Moje misli su u ovim trenucima sa žrtvama očito terorističkog napada, članovima njihovih porodica, kao i sa svim ljudima u Parizu", kazala je Merkel.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je izrazio saučešće zbog napada u Parizu i uputio riječi solidarnosti francuskom predsjedniku Hollandeu i čitavom francuskom narodu, potvrdio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Barack Obama, lider SAD-a, izjavio je da su napadi u Parizu "atak na čitavo čovječanstvo" i obećao kako će raditi zajedno s Francuskom na tome da odgovorni budu privedeni pravdi.

"Kadgod se ovakvi napadi dogode, uvijek smo mogli računati da će francuski narod biti uz nas. Oni su bili izuzetan partner u borbi protiv terorizma. Mi sada namjeravamo biti tu za njih na isti način", kazao je Obama u izjavi povodom napada u Parizu.

Nakon serije terorističkih napada u Parizu brojne zgrade i spomenici širom svijeta osvijetljeni su bojama francuske zastave, javio je Le Monde.


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: