Oštećena munara
6

Zvizdić i Džaferović osudili napad na Aladžu, traže odgovor od nadležnih

N. V.
Aladža-džamija u Foči
Aladža-džamija u Foči
Članovi Predsjedništva SDA Denis Zvizdić i Šefik Džaferović su najoštrije osudili "barbarski napad na džamiju Aladžu u Foči" te traže od nadležnih organa da rasvijetle ovaj slučaj.
"Hitna reakcija nadležnih organa i kažnjavanje počinilaca, kao i osuda ovakvih postupaka, jeste od velike važnosti kako bi se smanjila opravdana uznemirenost povratnika, vratio osjećaj

sigurnosti, te prevenirali slični slučajevi u budućnosti", rekao je Džaferović.

Zvizdić je uz osudu incidenta dodao da je u tom mjestu po popisu iz 1991. godine živjelo 20.790 Bošnjaka, odnosno 51,32 posto ukupne populacije općine. Podsjetio je i na nastanak džamije.

"Aladža džamija, arhitektonski biser, vjersko i duhovno središte, kulturna baština BiH i spomenik svjetske baštine pri UNESCO-u, je podignuta 1549. godine, da bi u zločinačkom pohodu bila do temelja srušena 1992. godine. Obnovljena je i opet otvorena 2019. godine", napisao je Zvizdić u svojoj reakciji na Twitteru.

On dalje navodi kako je "samo mračan um sa poganom namjerom i lišen bilo kakvih moralnih skrupula mogao izvršiti ovakav barbarski čin".