|

Zvanično prestao važiti član Ustava RS-a o izricanju smrtne kazne

Zvanično prestao važiti član Ustava RS-a o izricanju smrtne kazne
14
Er. M.
4.11.2019. u 08:03
5
komentara
14

dijeljenja
Zvanično prestao važiti član Ustava RS-a o izricanju smrtne kazne Foto: N. G./Klix.ba
U posljednjem broju Službenog glasnika Bosne i Hercegovine objavljena je odluka Ustavnog suda BiH o smrtnoj kazni u Ustavu RS-a.
Ustavni sud BiH 4. oktobra 2019. godine donio je odluku o zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu kompatibilnosti člana 11. stav (2) Ustava Republike Srpske.

Riječ je o članu, odnosno stavu u kojem se kaže: "Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike krivičnih djela". Sudije vrhovne sudske instance utvrdile su da ovaj član nije u skladu sa članom II/2. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1. Protokola broj 13 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se odnosi na ukidanje smrtne kazne u svim okolnostima.

"U skladu sa članom 61. stav 2. Ustava Bosne i Hercegovine ukida se član 11. stav (2) Ustava Republike Srpske koji glasi: 'Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike krivičnih djela'. Ukinuti član 11. stav (2) Ustava Republike Srpske, u skladu sa članom 61. stav (3) Pravila Ustavnog suda, prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", piše u odluci koja je objavljena u Službenom listu BiH u petak 1. novembra 2019. godine.

Narodna skupština RS u odgovoru na zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS nije sporila da Ustav RS-a nije kompatibilan s Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim protokolima kojima se ukida smrtna kazna u svim okolnostima.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...