Mjesec poslije glasanja
31

Zvanično potvrđeni rezultati Općih izbora, Petrić kazao da članovi CIK-a dobijaju ozbiljne prijetnje

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH održala je sjednicu na kojoj su potvrđeni rezultati Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2018. godine. Predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je kako su potvrđeni mandati svima osim za po jednog poslanika za Parlament FBiH i Narodnu skupštinu RS. Ove mandate dodijelit će naknadno dopunskom odlukom.

"One koji su osvojili mandate, ali ne planiraju da ih preuzmu, pozivamo da se lično obrate CIK-u da prije konstituisanja parlamenata neko drugi preuzme mandat", kazao je Petrić.

Istakao je da je nakon utvrđenih izbornih rezultata podneseno mnogo zahtjeva za ponovno brojanje glasova za veliki broj mjesta, ali većina ih je odbijena kao neosnovana.

"Trebali smo brojati do sudnjeg dana, ali smo iskombinovali u 94 predmeta i prebrojali. Bilo je dosta neovlaštenih i proizvoljnih zahtjeva. CIK je sve zahtjeve za poništavanje izbora odbacio. Bilo je 17 žalbi na naše odluke i sve je odluke Sud BiH potvrdio. CIK je dao nalog da se za blizu 100 biračkih mjesta izvrši ponovno brojanje u centrali i u 1.000 općinskih biračkih mjesta. Nije bilo značajnijih promjena u rezultatima osim tamo gdje su stvarno bili bliski kandidati. Tu je bilo manipulacija koje su bile najčešće među kandidatima u okviru iste političke stranke, a radili su to preko biračkih odbora", rekao je Petrić.

Kazao je kako nije bilo porodičnog glasanja, već pomoć drugim osobama u glasanju te da nije bilo malverzacija o kojima se govorilo i pisalo. Podsjetio je na milione kilograma papira koji su navodno ukradeni, kazavši kako je to sedam visina Eiffelovog tornja te na veliki broj mrtvih za koje kaže da nije bilo tako i da su spiskovi ažurirani. Kada je riječ o problemima u vezi s glasanjem putem pošte, kazao je kako je CIK anulirao sve probleme i da su svi ostvarili svoje biračko pravo.

"Dva dana pred izbore došlo je do pokušaja sabotiranja izbora povlačenjem jednog dijela članova biračkih odbora, ali smo uspjeli velikim naporima premostiti tu situaciju i održati izbore. Ovaj izborni ciklus pratilo je 6.207 posmatrača, od čega je 689 međunarodnih, 5.384 iz nevladinih udruženja i 134 iz političkih stranaka. Imali smo 58.080 posmatrača u općinskim komisijama od kojih nismo imali veliku korist, jer nisu dali obrazložene prijave da bi ih mogli procesuirati", kazao je.

Naglasio je da je ovo svečan trenutak za demokratiju, članove CIK-a, sve kandidate koji su osvojili mandate i sve građane, ali da taj trenutak narušava orkestrirani linč koji provode neki ljudi.

"Svaki dan dobijamo ozbiljne prijetnje da će svašta biti s nama i drugima kada donesemo nešto što njima ne odgovara. CIK to smatra pokušajem prijetnji i utjecajem na nezavisnost, ali kao i do sada, to će ostati samo pokušaj", zaključio je Petrić.

Kada je riječ o navodima da CIK pokušava izvesti državni udar, Petrić je kazao kako takvi navodi nisu tačni, a da ne ulazi u to šta pojedinac namjerava ili misli.