Svečanosti na Vlašiću i Jahorini
0

Zvanično počela zimska turistička sezona u BiH

FENA
Na olimpijskoj planini Jahorini i na vlašićkom platou Babanovac danas je zvanično otvorena zimska turistička sezona u BiH.

Ceremonija otvaranja na Jahorini upriličena je u okviru manifestacije “U susret zimi - u susret prijateljima” koju su organizirali grad Istočno Sarajevo, Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Olimpijski centar Jahorina, Udruženje hotelijera “Jahorina” i medijsko-poslovni koncept “Turizam plus”, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma RS.

Ovom prilikom ministar trgovine i turizma RS i predsjednik Organizacionoig odbora manifestacije Predrag Gluhović iskazao je spremnost Vlade RS da nastavi podržavati projekte u turizmu.

Globalna kriza je zadesila i oblast turizma, ali se to nastoji prevazići novim konceptima i agresivnijom propagandom, kazao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović dodajući da će se i dalje raditi na poboljšanju kvaliteta i razvoju novih turističkih usluga.

Trodnevna manifestacija na Jahorini okupila je predstavnike turističke industrije s ciljem da se kvalitetnom i modernom prezentacijom uveća interesovanje turista, ali i potencijalnih investitora iz BiH i okruženja.

Na Vlašiću je u prisustvu velikog broja turista, turističkih radnika te predstavnika javnog i kulturnog života, zimsku turističku sezonu otvorenom proglasio ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH Nevenko Herceg.

Ministar Herceg je izrazio zadovoljstvo posljednjih godina izraženom ekspanzijom razvoja turizma na Vlašiću čime se polako vraća stari sjaj ne samo ovom zimskom centru i središnjoj Bosni nego i cijeloj BiH.

Centralna svečanost službenog otvaranja zimske turističke sezone 2009/2010. za Federaciju BiH održana je u sklopu tradicionalnog Festivala "Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma na Vlašiću", a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Općine Travnik i Turističke zajednice Srednjebosanskog kantona.