{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvanično otvorena kampanja u BiH o AIDS-u

F
3.9.2007. u 14:32
0
0
Zvanično otvorena kampanja u BiH o AIDS-u
0
Zvanično otvorena kampanja u BiH o AIDS-u
Zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Stefan Piersner ozvaničio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, zajedno s predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti, početak sveobuhvatne kampanje o problemu HIV/AIDS-a.
Naziv kampanje koja će biti provedena u cijeloj zemlji je: "Ne živi u mraku - saznaj više! Testiraj se!", a cilj je unaprjeđenje svijesti stanovništva o opasnosti od širenja HIV virusa, kao i potreba sistematičnog i koordiniranog odgovora.

Na pres-konferenciji je promoviran je i TV spot u kojem su date dvije info-linije građanima za obavještenja o AIDS-u: 033 612 661 i 051 219 054.

Zahvaljujući tome što je BiH još u grupi zemalja s relativno niskom stopom zaraženih HIV-om, naglasak u kampanji je na jakoj prevenciji, ali zadatak je i ublažavanje žigosanja te odbacivanja oboljelih od društva. Upravo činjenicu o relativno niskom procentu oboljelih treba iskoristiti da bi se sve državni, entitetski i nevladini potencijali usmjerili na jako preventivno djelovanje, naročito zato što svi imaju isti cilj, rečeno je.

Ciljne grupe u ovoj kampanji su prvenstveno mladi ljudi i ugrožene grupe u BiH.

AIDS je u svijetu već poprimio zabrinjavajuće razmjere iako je prvi slučaj ove pošasti savremenog svijeta zabilježen prije 25 godina.

Trenutno je u svijetu zaraženo oko 40 miliona ljudi, od toga dva miliona djece. Samo u prošloj godini registrirano je 4,3 miliona novooboljelih.

U BiH su trenutno registrirane 133 zaražene osobe, izjavio je na pres-konferenciji pomoćnik ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Senad Šepić.

U društvima poput bosanskohercegovačkog stanje mogu usložnjavati socio-ekonomska nesigurnost, nedovoljna informiranost, šutnja.

Način za prevenciju je promjena ponašanja populacije i odnosa prema rizicima.

Kampanja "Ne živi u mraku - saznaj više! Testiraj se!" u BiH pokrenuta je u partnerstvu UNDP-a, entitetskih ministarstava zdravlja i instituta za javno zdravstvo te zahvaljujući grantu Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a u BiH.

Vrijednost ovog programa je 11 miliona KM za pet godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: