BiH
0

Zvanično otvorena kampanja u BiH o AIDS-u

FENA
Zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Stefan Piersner ozvaničio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, zajedno s predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti, početak sveobuhvatne kampanje o problemu HIV/AIDS-a.

Naziv kampanje koja će biti provedena u cijeloj zemlji je: "Ne živi u mraku - saznaj više! Testiraj se!", a cilj je unaprjeđenje svijesti stanovništva o opasnosti od širenja HIV virusa, kao i potreba sistematičnog i koordiniranog odgovora.

Na pres-konferenciji je promoviran je i TV spot u kojem su date dvije info-linije građanima za obavještenja o AIDS-u: 033 612 661 i 051 219 054.

Zahvaljujući tome što je BiH još u grupi zemalja s relativno niskom stopom zaraženih HIV-om, naglasak u kampanji je na jakoj prevenciji, ali zadatak je i ublažavanje žigosanja te odbacivanja oboljelih od društva. Upravo činjenicu o relativno niskom procentu oboljelih treba iskoristiti da bi se sve državni, entitetski i nevladini potencijali usmjerili na jako preventivno djelovanje, naročito zato što svi imaju isti cilj, rečeno je.

Ciljne grupe u ovoj kampanji su prvenstveno mladi ljudi i ugrožene grupe u BiH.

AIDS je u svijetu već poprimio zabrinjavajuće razmjere iako je prvi slučaj ove pošasti savremenog svijeta zabilježen prije 25 godina.

Trenutno je u svijetu zaraženo oko 40 miliona ljudi, od toga dva miliona djece. Samo u prošloj godini registrirano je 4,3 miliona novooboljelih.

U BiH su trenutno registrirane 133 zaražene osobe, izjavio je na pres-konferenciji pomoćnik ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Senad Šepić.

U društvima poput bosanskohercegovačkog stanje mogu usložnjavati socio-ekonomska nesigurnost, nedovoljna informiranost, šutnja.

Način za prevenciju je promjena ponašanja populacije i odnosa prema rizicima.

Kampanja "Ne živi u mraku - saznaj više! Testiraj se!" u BiH pokrenuta je u partnerstvu UNDP-a, entitetskih ministarstava zdravlja i instituta za javno zdravstvo te zahvaljujući grantu Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a u BiH.

Vrijednost ovog programa je 11 miliona KM za pet godina.