BiH
0

Zvanično okončani radovi na kolovozu od Ilidže do Baščaršije

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i direktor Direkcije cesta Kantona Sarajevo Adem Zolj danas su ispred zgrade Doma sindikata u Sarajevu svečano pustili u promet obnovljenu saobraćajnicu na potezu Marijin-Dvor – Vijećnica – Marijin-Dvor.

Puštanjem u promet te dionice u dužini od 4,6 KM okončana je i kompletna rekonstrukcija kolovoza od Ilidže do Baščaršije u dužini oko 24 KM, za što je uloženo 10 miliona KM.

Pored novog asfalta, čiji je rok trajanja procijenjen na 25 godina, postavljeni su novi šahtovi i poduzeti određeni zahvati na uređenju trotoara, a na zidovima korita Miljacke postavljene su betonske žardinjere sa cvijećem koje je doniralo preduzeće “Park”.

Izvođač radova na kompletnoj dionici od Ilidže do Vijećnice bilo je preduzeće “Sarajevoputevi”.

Prema izjavi direktora Direkcije cesta Kantona Sarajevo Adema Zolja radovi su završeni u roku od 30 dana , mada je bilo određenih poteškoća i prolongiranja zbog kiše, kada je bilo nemoguće postaviljati novi sloj asfalta.

Kako je najavio premijer KS-a Denis Zvizdić uskoro se može očekivati i rekonstrukcija ulica Skenderija i Hamdije Kreševljakovića, oko 20 ulica na području općine Stari Grad, te izgradnja zapadnog prilaza Gradu, s četiri trake.

-Mislim da je Sarajevo ovom dionicom od Ilidže do Baščaršije dobilo cestu po evropskim standardima i nadam se da će ove i naredne godine u Sarajevu biti riješeni svi problemi koji se tiču saobraćaja. Osim kolovoza, naredne godine trebala bi uslijediti i obnova tramvajske infrastrukture, te trolejbuske mreže prema Vogošći, tako da će Sarajevo postati pravim evropskim regionom, rekao je Zvizdić.