BiH
0

Zvanično objavljen tender za prodaju "Telekoma RS-a"

FENA
Međunarodni tender za prodaju 65 posto državnog kapitala "Telekoma Srpske" danas je zvanično otvoren, potvrdila je za FENU Ljubica Milanović pomoćnik direktora Direkcije RS-a za privatizaciju, restruktuiranje i prodaju.

Javni poziv, koji je objavljen u "Fajnenšel tajmsu", "Nezavisnim novinama", a bit će i na internet stranici Direkcije RS-a za privatizaciju, ostaje otvoren do 4. oktobra do 15.00 sati, do kada će se moći predati ponude.

U pozivu koji je raspisala Direkcija RS-a za privatizaciju navodi se da će pravo učešća na tenderu moći da ostvare one kompanije koje imaju najmanje 800.000 pretplatnika u fiksnoj telefoniji, odnosno 1,5 miliona u mobilnoj, te su u poslovnoj 2005. godini ostvarile godišnji ukupan prihod od najmanje 500 miliona eura.

Učesnici tendera dužni su da poštuju kolektivni ugovor potpisan između preduzeća i Sindikata "Telekoma Srpske" i to najmanje pet godina nakon zatvaranja tendera.

Potencijalni kupac dužan je da zadrži pretežnu djelatnost preduzeća, trajno zadrži sjedište kompanije u Banjoj Luci, te da u prvoj godini investira u razvoj najmanje 50 miliona eura. Pored toga, novi vlasnik se obavezuje da poštuje ugovor između Vlade RS-a i preduzeća o neotuđivom pravu Vlade RS-a na korištenje telekomunikacione infrastrukture preduzeća.

Obaveza kupca je da na skupštini akcionara "Telekoma Srpske", glasa za odluku o raspodjeli dobiti za poslovnu 2006. godinu, na način da se cjelokupna dobit, nakon izdvajanja u zakonske rezerve, raspodjeli akcionarima na ime dividende, te da dio dividende koji pripada vlasniku kapitala koji je predmet prodaje na tenderu, a koji se odnosi na period od dana zatvaranja, isplati Vladi Republike Srpske. U pozivu se ne navodi koja je minimalna cijena koju će budući vlasnik morati da plati za 65 posto državnog kapitala u "Telekomu Srpske".

Premijer RS-a Milorad Dodik i resorni ministri ranije su u izjavama naglasili da se neće razmatrati ponude niže od 400 miliona eura.

Uluge "Telekoma Srpske" trenutno koristi preko 347 hiljada pretplatnika u fiksnoj i oko 572 hiljade u mobilnoj, a preko "Teol" provajdera ima preko 22 hiljade korisnika.

Ovo preduzeće u prošloj godini ostvarilo je dobit od 80,4 miliona KM.