Počinje akcija
1.1k

Zvaničnici u Sarajevu objavili rat otpadu i generalno čišćenje cijelog kantona

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U parku kod zgrade Vlade Kantona Sarajevo danas je održana konferencija za medije uoči velike akcije čišćenja cijelog Kantona. Zvaničnici su kazali da se radi o najvećoj poslijeratnoj akciji čišćenja koja će dodatno na dva mjeseca zaposliti 600 osoba.

Premijer KS Edin Forto je kazao da je ideja za akciju "Vrijeme je da čistimo" došla zato što su komunalne usluge počele propadati.

"Nismo ni primijetili da živimo u prljavom gradu. Suština akcije nije da sve očistimo samo jednom. To je vid skeniranja, spoznat ćemo ko je odgovaran kako bismo se pobrinuli da sistematski uvodimo čistoću. Poenta je vratiti čistoću kao standard", poručio je Forto.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić kazao je da ovaj kanton ima puno divljih deponija i da se to mora riješiti.

"Biro nam je stavio na raspolaganje 600 osoba. Unaprijedit ćemo mape divljih deponija i znat ćemo ko održava koji park, a građani će moći prijaviti ako neko odlaže smeće nelegalno. Pozivamo građane da nam se pridruže", rekao je i dodao da će se uklanjati sve što narušava izgled grada i nelegalno se nalazi na javnom prostoru.

Pokretač Facebook stranice "Sarajevo, prljavi grad" Faris Fejzagić je kazao da je cilj ostaviti djeci parkove cvijeća, a ne smeća.

Direktor Zavoda za zapošljavanje KS Muhamed Bekto je poručio da će svi koji budu radili, njih 600, imati neto platu od 800 KM te da se svi nezaposleni mogu prijaviti.

Bh. koordinator "Let's Do It" Junuz Elkan je poručio da će sutra biti poslana poruka svima koji ne brinu o prirodi.

"Objavljujemo rat otpadu, raduje me generalno čišćenje Kantona Sarajevo", kazao je Elkan.