BiH
0

Zvaničnici u Briselu nemaju novih saznanja o hapšenju Mladića

FENA
NATO je u srijedu odbio bilo kakvu umiješanost u navodnu jučerašnju akciju na terenu, dok iz evropskih institucija upozoravaju da vrijeme za predaju Mladića Haagu ističe.

Zvaničnici u NATO-savezu ne žele komentirati navode o pregovorima ili hapšenju Ratka Mladića - ne posjeduju ništa od informacija koje bi mogle razbistriti nepoznanicu sudbine obećanja vlasti u Beogradu da će Haagu predati sve optužene za ratne zločine, uključujući i nekadašnjeg zapovjednika snaga bosanskih Srba, optuženog za genocid u BiH.

Prema tvrdnji zvaničnika Alijanse, u čijoj nadležnosti je "zapadnobalkanski dosje", s NATO-ve strane nema novih elemenata u "slučaju Mladić" - i oni, u briselskom sjedištu Saveza, poput ostatka javnosti, vijesti prate putem medija, očekujući skoro razrješenje, javlja Glas Amerike.

U međuvremenu, ponavlja se poruka ambasadora članica vojnog saveza da se od SCG, ali i od vlasti u RS očekuje da u najskorije vrijeme ispune međunarodnu obavezu saradnje s Haškim sudom i tako otvore mogućnost pridruživanja Alijansi.

U krugovima bliskim visokom predstavniku EU-a Javieru Solani uporno naglašavaju da, kada je riječ i o Mladiću i Karadžiću, bjeguncima treba jasno staviti do znanja da se izbjegavanje pravde neumitno bliži kraju. To tvrdi i šefica Solaninog kabineta Christina Gallach:

"Karadžić i Mladić i ostali optuženi za ratne zločine ne mogu nastaviti s bijegom. Moraju osjetiti, što je i istina, da se mreža zatvara i steže. U svakom slučaju, nastavak izbjegavanja pravde nema budućnosti. Moraju se predati ili svi koji imaju informacije, znaju gdje se kriju, da to i prenesu vlastima kako bi bili uhapšeni i prebačeni u Haški sud."

Vrijeme, u svakom slučaju, ističe - u naredni ponedjeljak evropski komesar za proširenje Olli Rehn podnosi izvještaj šefovima diplomatije EU-a o saradnji SCG s Haagom - ako do tada Mladić ne bude u Scheveningenu, Beograd će se suočiti s mogućim prekidom pregovora s Bruxellesom, kao direktnom posljedicom neispunjavanja međunarodne obaveze. Takvu mogućost je komesar najavio nakon posljednjeg susreta s glavnom tužiteljicom Tribunala Carlom del Ponte:

"Ako ne budemo u mogućnosti da vidimo snažan napredak u saradnji s Haagom, to će svakako imati ekstremno negativne posljedice na tok pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije."