Zvaničnici položili cvijeće i odali počast antifašistima

F
FENA
25.11.2009. u 10:44
0
18
Zvaničnici položili cvijeće i odali počast antifašistima
0
Zvaničnici položili cvijeće i odali počast antifašistima
U čast obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH brojne su delegacije svih nivoa vlasti, pojedinci te predstavnici udruženja položili danas cvijeće ispred Vječne vatre te odali počast svim antifašistima.
Cvijeće su položili predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te predstavnici općina, SABNOR-a i Udruženja porodica šehida i poginulih boraca.

Dan državnosti BiH svim je Bosancima i Hercegovcima čestitao predsjedavajući Komšić, istaknuvši da taj dan posebno čestita onima koji ga ne slave te ih pozvao da dobro razmisle o tome šta današnji datum predstavlja.

"Ovo je praznik cijele BiH i svih Bosanaca i Hercegovaca i svi oni trebaju da budu ponosni na taj dan i na sve ono što je rečeno te ratne 1943. godine. Jer, to što je rečeno nikada nije bilo potrebnije BiH nego danas - jednakost i ravnopravnost i ljudi i naroda, te zemlja jednakih ponovo afirmisana kao nezavisna zemlja, tada u sastavu federalne Jugoslavije", istaknuo je Komšić.

Besim Mehmedić je mišljenja da nas ovaj praznik podsjeća na ono što u budućnosti treba da radimo - boriti se za svoju nezavisnost i slobodu.

"Taj je dan i utemeljen jer nam je dao kontinuitet onoga što nam je istorija stvorila - slobodu i nezavisnost", smatra Mehmedić.

Gradonačelnik Behmen naglašava da postoje oni koji priznaju istoriju i koji je ne priznaju. Međutim, on naglašava da istorija predstavlja fakta, što se nekome može sviđati ili ne.

"Život ne počinje od danas. U jeku borbe protiv tada najjače sile - Njemačke, ponovo se porodila Bosna i Hercegovina prije 66 godina. I ovaj je posljednji rat faktički značio branjenje tog datuma, rođenje države BiH nakon više vijekova. Stoga, svi antifašisti imaju pozdrav - smrt fašizmu, sloboda narodu", poručio je Behmen.

Sve su delegacije i predstavnici vlasti, nakon Vječne vatre, cvijeće položili i na mezarju Kovači i Spomen-parku Vraca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: