{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvaničnici Američke ambasade u BiH izrazili punu podršku reformskoj agendi Vlade FBiH

6.7.2015. u 14:15
0
8
Zvaničnici Američke ambasade u BiH izrazili punu podršku reformskoj agendi Vlade FBiH
0
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u posjetu visoke zvaničnike Ambasade SAD u BiH, zamjenika ambasadora SAD u BiH Nicholasa Hilla, direktora USAID-a u BiH Davida Bartha i pukovnika Scotta Millera, vojnog atašea u ambasadi SAD u BiH.
Ovom prilikom zvaničnici Ambasade izrazili su punu podršku reformskoj agendi koju provodi Vlada Federacije BiH i svim reformskim procesima u Federaciji Bosne i Hercegovine sa naročitim osvrtom na izmjene zakona o radu, kolektivnih ugovora, zakona o direktnim stranim ulaganjima i drugih zakona koji će služiti poboljšanju poslovnog okruženja i stvaranju ambijenta za intenzivnije investicije i strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

U svrhu implementacije ovih ciljeva, konstatovano je da je neophodno u što kraćem periodu izvršiti izmjenu predloženih zakonskih rješenja. Sve ove reforme uživaju veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Zaključeno je da je poželjno da kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država investiraju u lanac benzinskih pumpi na koridoru Vc kroz Federaciju BiH. Izražen je i značajan interes američkih kompanija za investicije u namjensku industriju u Bosni i Hercegovini kao i ostale sektore privrede.

Od strane pomenutih zvaničnka izražena je puna podrška Vladi Federacije BiH za osnivanje industrijskih zona u pilot projektu kojeg pokreće Vlada Federacije u kojem će pored industrijskih zona biti sadržani tehnološki parkovi, IT centri, start-up kompanije koje će imati besplatne prostorije za rad na određeni vremenski period kao i centri za prekvalifikaciju i apliciranje za projekte različitih fondova Evropske Unije.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić se zahvalio Nicholasu Hillu, Davidu Barthu i pukovniku Scottu Milleru na dosadašnjoj saradnji i svemu što su učinili za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH te zaželio da nastave uspješnu karijeru na novim funkcijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: