Kanton Sarajevo
55

Žustra rasprava o javnim prihodima: Vlast poručuje da bi to mogao biti krah SDA

B. R.
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici raspravljaju o izmjenama entitetskog Zakona o pripadnosti javnih prihoda.
Ova sjednica je uslijedila nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nedavno usvojio ove izmjene. Predstoji da ih razmotri i Dom naroda ovog parlamenta.

Zastupnik i predsjednik vladajućeg NiP-a Elmedin Konaković je izjavio da je neprihvatljivo kako se predlagači izmjena ovog zakona odnose prema mjestima u kojim žive. Smatra da njima nije bitno da na dobitku budu kantoni u kojima žive, već da Kanton Sarajevo bude uskraćen.

Za njega je, kako je rekao, nerad radne grupe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine po ovom pitanju pokazatelj da je riječ o isključivo političkom pitanju. Konaković je pri stavu da bi se desio krah SDA ako se u konačnici i usvoje izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Zastupnik opozicione SDA Haris Zahiragić je naglasio da izmjene zakona nije predložila i prihvatila samo SDA, već i pojedine druge stranke, pa i one koje su opozicione na entitetskom nivou. Na to je ukazao u reakciji na mišljenje pojedinih da se SDA, koja je vladajuća na entitetskom nivou, ovim politički revanšira zbog toga što nije vladajuća u Kantonu Sarajevo.

Zastupnik vladajućeg SDP-a Igor Stojanović je među onima koji smatraju da Tuzlanski kanton jeste neopravdano uskraćen za dio javnih prihoda, ali da se, kako je kazao, jedna nepravda ne može ispravljati drugom nepravdom. Kao "najveću tragediju" je istakao to što nijedan entitetski parlamentarac ne želi sagledati Federaciju Bosne i Hercegovine u cjelini, već u obzir isključivo uzimaju ono što se odnosi na kanton iz kojeg dolaze.

Zastupnik opozicionog SBB-a Zvonko Marić pitao se zašto je kantonalni premijer Edin Forto licemjeran podsjetivši da je Forto kao kantonalni zastupnik problemtizovao kriterije na osnovu kojih Kanton Sarajevo dobija više javnih prihoda, a da sada ima potpuno drugačije stavove.

Kantonalni zastupnici su saglasni da raspodjela javnih prihoda mora biti pravednija, ali ne na štetu Kantona Sarajevo. Između ostalog, pozvali su i na izradu potpuno novog zakona.

Zastupnicima su se obratili i kantonalni ministar finansija Davor Čičić (NS), kantonalni premijer Edin Forto (SDP), dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (EFSA) Jasmina Selimović i direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu Muamer Halilbašić.

Podsjećamo, izmjene zakona su inicirali sljedeći zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine:

  • Salko Zildžić (SDA);

  • Samira Begić (SDA);

  • Rahim Gadžić (SDA);

  • Husein Rošić (SDA);

  • Edita Mazić (SDA):

  • Enver jukanović (SDA);

  • Hamdija Abdić (SDA);

  • Zlatko Ercegović (SD);

  • Meliha Bijedić (SD);

  • Nedžad Šećić (SD);

  • Adin Huremović (SBB);

  • Mujo Hasić (SDP);

  • Mirsad Čamdžić (NS).

Kako je izjavio zastupnik Zildžić na parlamentarnoj sjednici na kojoj su prihvaćene izmjene, ponder 2 za Kanton Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3. Naglasio je da bi se smanjenje zaustavilo na 1,3. Tvrdi da bi time Kanton Sarajevo prihodovao 86 miliona KM manje te da bi taj novac bio raspodijeljen po drugim kantonima.

Da bi izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.