{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žustra rasprava o imenovanju Slave Kukića

F
29.6.2011. u 18:40
0
17
Žustra rasprava o imenovanju Slave Kukića
0
Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su tokom rasprave o imenovanju Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH iznijeli uglavnom već poznate stavove parlamentarnih stranaka rečene tokom proteklih dana.
Poslanici stranaka potpisnica Platforme su kroz diskusije kazali da podržavaju Kukića, dok su poslanici SNSD-a kao i dva HDZ-a ponovili da neće dati podršku predloženom kandidatu. Stranka za BiH, kao opoziciona stranka, neće podržati ni jednog mandatara.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da je Slavo Kukić kroz svoje izlaganje pokazao da je svjestan ukupne situacije u BiH, "da je svjestan svih naših slabosti, ali i šansi i prilika za BiH".

Dodao je da u SDP-u smatraju da je Kukić kompetentan čovjek koji ima energiju i volju da na nesebičan način da doprinos kako bi Vijeće ministara postalo pokretač nekih novih, boljih odnosa unutar BiH i zato će imati njihovu podršku.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić je kazao da taj Klub podržava Kukića kao mandatara kojeg je predložilo Predsjedništvo BiH.

"Slavo Kukić je legitiman, kompetentan i stručan čovjek koji može uspješno voditi Vijeće ministara BiH i stoga će ga Klub SDA podržati", kazao je Sarajlić.

Šef kluba poslanika SNSD-a Drago Kalbić je ponovio raniji stav te stranke da neće podržati predloženog kandidata.

"Slavo Kukić je kandidat opasnih namjera i zato ne može proći u Predstavničkom domu. Zato što je prihvatio da bude kandidat u ime Predsjedništva BiH, a dobro zna da je do te kandidature došao preglasavanjem, zato što je prihvatio da bude kandidat bez utvrđene parlamentarne većine i zato što je prihvatio da bude kandidat, a da je istovremeno osporavan od većinski izabranih političkih predstavnika dva naroda u BiH", kazao je Kalabić.

Poslanik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je kazao da je sporan sam način na koji je došlo do ove kandidature, jer ona je nastala preglasavanjem u Predsjedništvu BiH.

Po njegovim riječima, iza ove kandidature Slave Kukića stoje maksimalne ocjene dva člana Predsjedništva BiH iza čijeg izbora stoji većinska bošnjačka izborna volja, "a radi se o konadidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara koji bi trebao predstavljati hrvatski narod na ovoj poziciji".

"To je u suprotnosti sa duhom ove zemlje, u suprotnosti i sa duhom i slovom Dejtona i to je osnovni razlog, razlog principijelne naravi, zašto mi ovdje koji predstavljamo većinsku izbornu hrvatsku volju u Parlamentu ne možemo podržati kandidaturu Slave Kukića za predsjedavajućeg", kazao je Ljubić.

Zastupnica SNSD-a Milica Marković je kazala da je šteta što se intelektualac i ugledni profesor kao što je Kukić troši u ovakvom političkom avanturizmu koji radi SDP i druge stranke koje su okupljene oko Platforme.

Njen stranački kolega Milorad Živković je kazao da je program koji je Kukić danas iznio za njega izgledao "kao bajkoviti program" sastavljen od liste želja, a da ni jednom jedinom rečenicom nije rečeno kako misli ostvariti svoj politički program.

"Ja u ovome mandatarenju ne vidim ni jednu pozitivnu stvar, vidim dosta štete koju je BiH dobila", kazao je Živković, dodajući da je BiH blizu da osvoji neslavan vremenski rekord u dužini neformiranja izvršne vlasti.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović je kazao da je Kukić svojim programom i svojim pristupom pokazao, prije svega, cijeloj BiH da je kandidat poštenih namjera koji želi raditi u interesu svih naroda i svih građana u ovoj zemlji.

Poslanik SDA Šefik Džaferović kazao je da bi volio da se danas ova stvar završi na način da Kukić bude odobren od ovoga Doma kao mandatar i da se onda nastavi proces konsultacija oko članova Vijeća ministara.

"Ukoliko se ovo završi drugačije, mislim da se mora hitno sjesti, uključiti i međunarodna zajednica ponovo i da se nađe izlaz iz ove situacije", kazao je Džaferović.

Poslanička rasprava još traje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: