Šesta medijska škola
0

Zurovac: Studenti zainteresirani da uče kako da budu pravi novinari

FENA
Ambasadorica Ulrike Knotz
Ambasadorica Ulrike Knotz
Studenti novinarstva iz BiH danas su, drugog dana šeste medijske škole, detaljno proučavali Kodeks za štampu, preporuke za medije odnosno ono što je njegova primjena u praksi, a sutra će praktično prepoznavati kršenja Kodeksa, profesionalnih standarda u redovnim izdanjima štampe i online medija prema žalbama stanovništva koje Vijeće za štampu redovno prima.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac kazala je Feni da će biti zanimljivo vidjeti kako će putem vježbe, ta kršenja prepoznati i da li će ih prepoznati studenti, te istaknula da su ranija iskustva sa studentima u toj oblasti bila odlična.

"Praktični primjeri najbolji su način shvatanja i prihvatanja Kodeksa za štampu koji oni kasnije treba da primjenjuju u radu“, kaže Zurovac.

Drugi dio današnjeg rada skupa posvećen je agencijskom novinarstvu što je potpuno novo za studente jer oni to ne proučavaju na fakultetima. Pogotovo ne agencijsko novinarstvo u modernom smislu, u skladu s novim medijima i tehnologijama, razlike agencijskog i izvještavanja u printanim medijima, te korištenja agencijskih vijesti.

Dva posljednja dana bit će u potpunosti posvećena online medijima, novim medijima i onome što su etičke dileme u izvještavanju tih vrsta medija i shvatanja profesionalnih standarda koji se moraju primijeniti.

Zurovac je zadovoljna dosadašnjim radom studenata. Ističe njihovu zaineresiranost za dijalog, potrebu da postavljaju pitanja i želju „da uče da budu pravi novinari koji razmišljaju i kritički postavljaju pitanja kao što bi to trebalo da rade u svom budućem pozivu“.

"Novinar mora biti etičan, profesionalan, moralan i odgovoran prema javnosti. Sve što novinar radi, radi u interesu javnosti jer u protivnom naš posao nema smisla," kazala je Zurovac.

Šestu medijsku školu etike za studente novinarstva iz BiH organiziralo je Vijeće za štampu u BiH, a petodnevnu edukaciju pohađa četrdeset studenata novinarstva s pet katedri žurnalistike visokoškolskih institucija iz Mostara, Tuzle, Banje Luke i Sarajeva. Ciklus edukacije studenata novinarstva iz BiH četvrtu godinu zaredom realizira se uz finansijsku potporu Ambasade SR Njemačke u BiH, zajedno s američkom fondacijom NED (National Endowment for Democrasy) i švedskim CRD-om.