Skup ispred Bosnaplasta
96

Žurnal najavio krivičnu prijavu protiv Huse Ćesira zbog napada na fotoreportera

Piše: M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Redakcija portala Žurnal najavila je podnošenje krivične prijave protiv predsjednika OO SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira koji je napao fotoreportera ove redakcije Adija Kebu. S druge strane, Ćesir je već podnio tužbu protiv svoje žrtve za neovlašteno snimanje objekata njegove firme Bosnaplast.

Selvedin Avdić, urednik Žurnala, kazao je kako je ovo pervertirana logika gdje se tuži novinar kojeg su pokušali pretući i oštetili mu opremu, ali da je sve moguće. Novinari svih sarajevskih medija okupili su se danas u znak protesta upravo ispred firme Bosnaplast gdje je Avdić davao izjave.

Podsjetimo, fotograf je bio na radnom zadatku i fotografisao ulaz u Ćesirovu firmu Bosnaplast - o čijem poslovanju ovaj portal piše. U tom momentu nalazio se na trotoaru prekoputa firme, na javnoj površini. Ćesir je prijetio da će mu razbiti kameru. Iako ga je fotograf Žurnala upozoravao da se nalazi na javnoj površini, na radnom zadatku, Ćesir je nastavio grubo nasrtati i pokušavao mu je oteti kameru, a na kraju je i oteo. Vratio ju je nakon što je fotograf izvadio mobitel u namjeri da zove policiju.

"Nije bilo neovlašteno snimanje. Naš novinar je fotografisao s javne površine. Vidio sam saopćenje Huse Ćesira i potpuno pogrešno je protumačio zakon. Pravnici koje smo konsultirali su kazali da smo u pravu", kazao je Avdić okupljenim novinarima.

Skup je održan ispred Bosnaplasta (Foto: M. O./Klix.ba)
Skup je održan ispred Bosnaplasta (Foto: M. O./Klix.ba)

Najavio je podizanje krivične prijave, ali je istakao kako baš i nema povjerenje u bh. pravosuđe.

"Umjesto da bude uhapšen čovjek koji je prodao diplomu našoj novinarki, on još uvijek radi u općini kao referent, a naša novinarka je iscjeđivana satima da bi otkrila izvor. Afera "SOA" je prozvana afera "Selefije", a naš novinar nije ispitan na te okolnosti, već na okolnosti ruskog utjecaja. Zbog toga svega slabi naše povjerenje u bh. pravosuđe, ali vidjet ćemo šta će biti", rekao je Avdić.

Podsjetimo, Ćesir se oglasio jučer prvi put saopćenjem u kojem je kazao kako niko nema pravo snimati privatni prostor niti s javnog prostora.

Ćesirovo ponašanje osudile su institucije, ambasade i organizacje, dok je s druge strane predsjednik SDA Bakir Izetbegović opravdao ovo ponašanje kazavši kako Ćesir nije napao čovjeka, već kameru.

Eldin Karić, direktor mreže Account, u okviru koje djeluje portal Žurnal, zamolio je institucije da rade svoj posao, a da SDA javno osudi i sankcioniše svog člana.

"Tražimo javno izvinjenje Bakira Izetbegovića koji je svojom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad čija je jedina bitna karakteristika da su SDA. Danas smo napadnuti mi, smrt fašizmu, sloboda narodu", kazao je Karić.