Delegat u Domu naroda
33

Žuljević: Vlast u Hrvatskoj pomogla radnicima s 15 milijardi KM, a u FBiH s mizernih 90 miliona KM

B. R.
Aner Žuljević (Foto: N. G./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: N. G./Klix.ba)
Delegat Socijaldemokratske partije (SDP) u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aner Žuljević je ukazao na to da je vlast Hrvatske radnicima pomogla s 15 milijardi KM, dok je federalna vlast pomogla s, kako je naveo, mizernih 90 miliona KM.

On je uporedio stanje u Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine. Kako je objavio na svom Facebook profilu, Hrvatska ima četiri miliona stanovnika, što je duplo više od stanovnika Federacije, dok joj BDP iznosi 100 milijardi KM i otprilike je pet puta veći od onog u Federaciji.

Istakao je i to da je vanjski dug u ovoj susjednoj zemlji prije pandemije koronavirusa u odnosu na BDP bio 75 posto - iznosio je 80 milijardi KM zaključivši da je to 16 puta veća zaduženost od FBiH.

"Ipak, vrijednost njihovih prvih mjera za radnike i privredu je 75 milijardi kuna, što je više od 15 milijardi KM i znači dodatni vrlo ozbiljan porast duga spram BDP-a Hrvatske. Zaključno, ozbiljna i hrabra vlast u vremenu krize štiti svoju ekonomiju, radnike i socijalno ugrožene izdašnim ekonomskim i socijalnim mjerama kroz ekspanzivnu fiskalnu politiku", smatra Žuljević.

Zatim se osvrnuo na stanje u FBiH. Ukazao je na to da je ukupan dug u ovom entitetu 5,3 milijarde KM, što je, kako je naveo, 24 posto BDP-a.

"A vrijednost naših ekonomskih mjera kroz korona-zakon je skromnih otprilike 90 miliona KM. Hrvatska ima četiri puta jaču ekonomiju, dva puta više stanovnika, a u finansijskom iznosu pomaže 150 puta više privredi i radnicima nego vlast u FBiH", dodao je.

Također, tvrdi da je procjena svih svjetskih eminentnih stručnjaka da minimalna vrijednost ekonomskih mjera u cilju stabilizacije privredne aktivnosti i ostvarivanja socijalne ravnoteže treba biti na nivou 10 posto BDP-a.

"Sve navedeno jasno pokazuje da je aktuelna vlast imala dovoljan finansijski potencijal da kvalitetnije zaštiti radnike, socijalno ugrožene i privrednike, međutim odlučila se na kukavički potez i opredijelila isključivo da sačuva sebe i privremene fondove, a da radnike i privrednike puste da se sami pate kroz ovu krizu, kao i kroz sve druge krize u historiji", zaključio je delegat SDP-a u Domu naroda Federalnog parlamenta Aner Žuljević.