Afera u najavi
51

Žuljević upozorava: Vlast mijenja zakon da preuzmu političku kontrolu nad zatvorima

G. Š.
Aner Žuljević (Foto: E. H./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: E. H./Klix.ba)
Građani BiH već godinama svjedoče tome da politički predstavnici u našoj zemlji zakone i odluke od velikog značaja nerijetko znaju donijeti po skraćenom postupku uprkos protivljenju opozicije, pa na to i kratkotrajno protestovati nakon čega sve ostane na istome.

Jedna od takvih režija građanima naše zemlje uskoro bi se ponovno mogla plasirati, a aferu u najavi za portal Klix.ba otkriva SDP-ov delegat u Domu naroda FBiH Aner Žuljević navodeći kako vladajuće strukture mijenjaju zakon o izvršenju krivičnih sankcija po svojoj mjeri, kako bi preuzeli politčku kontrou i nad zatvorima.

"Kad politički vlastodršci osjete da gube vlast, onda odluče da po skraćenom postupku mijenjaju zakon o izvršenju krivičnih sankcija kako bi imenovali svoje stranačko rukovodstvo zatvora. Koliko im se žuri pokazuje da su zakon dostavili delegatima kao prijedlog po skraćenom postupku, a kompletno tekstualno obrazloženje zakona u formi nacrta", tvrdi Žuljević.

On napominje da je to formalno poslovnički potpuno nepravilno.

"Posebno zabrinjava činjenica da aktuelna kleptomanska koalicija opet pokušava protiv odluke Ustavnog suda nametnuti svoju političku silu iako je njihova namjera već ranije jasno odbačena kao zakonita mogućnost dokidanja već uspostavljenog nivoa profesionalizma kroz državnu službu", kaže Žuljević.

Naglašava kako ne treba zaboraviti da su upravo ovo pokušali i 2015. godine kada je Ustavni sud FBiH donio presudu U 13/16 kojom je jasno ukazano da se radi o neustavnom aktu.

"I sada opet ponovo samo u malo drugačijem ambijentu. Osumnjičeni federalni ministar pravde Mato Jozić kao inicijator i optuženi federalni premijer Fadil Novalić. Paradoksalno ali realno i činjenično. Bit će zanimljivo da li će stranci kao zastupnici vladavine prava i na ovaj čin ostati nijemi. Ovakve izmjene ipak idu u prilog isključivo ministru koji je dobio prijavu da je imenovao na funkciju direktora osobu koja je već trebala biti u penziji", ističe delegat Doma naroda FBiH.

Ovakve izmjene, po njegovim riječima, idu u prilog opet ministru i premijeru jer će ministar poslije isteka mandata biti novi direktor OPD u Orašju, a premijeru će pripasti pozicija izbora u KPZ Ustikolina.

"Izmjene zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH čekaju na red već nekoliko godina, pa je veoma interesantno zašto ministar nije uputio u proceduru cjelokupan zakon koji predviđa Upravu za izvršenje krivičnih sankcija, već samo nekoliko članova kojim krši ustavnu presudu i izvodi iz prava rukovodeće državne službenike i prebacuje ih na mandat", ističe Žuljević.

Odogovor je kako kaže veoma logičan, "jer će sa svim rukovodećim državnim službenicima koji će ukoliko se zakon usvoji, skinuti status državnih službenika i izvesti ih iz prava o radnom odnosu i kroz mandat od 5 godina moći u potpunosti uvesti sistem potpune političke kontrole".

"Veoma je interesantno kako se u zemlji u kojoj su zatvori poluprazni ovim izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija otvaraju dva nova/stara zatvora. Odjeljenje za maloljetnike i KPZ Ustikolina. To znači da će biti novih upošljavanja prema krvnim zrncima i aršinima vladajućih", upozorio je.

Zbog toga je pozvao OHR i tužilaštva da u skladu sa svojim nadležnostima, "zaustave protivzakonitu političku diktaturu koja za posljedicu ima privatizaciju menadžmenta zatvora, ukidanjem nadležnosti zakona o državnoj službi".

"Očigledno je da vlast pokušava napraviti sebi najbolji mogući ambijent za boravak u zatvoru nakon mandata jer su i oni postali svjesni da im je to prirodno mjesto gdje trebaju završiti", zaključio je Žuljević.